Германски имунолог призова Берлин да разреши ваксината на AstraZeneca да се прилага и при по-възрастни хора. Той също така предложи германският канцлер Ангела Меркел да се ваксинира по телевизията, за да разсее съмненията около ефективността на ваксината, информира ДПА.

Макрон склонен да се ваксинира с AstraZeneca

Макрон склонен да се ваксинира с AstraZeneca

Счита сертификатите за дискриминиращи младите хора, които чакат за ваксина

Ваксината на британско-шведската компания е одобрена в Германия за прилагане върху хора на възраст под 65 г. за разлика от ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, които могат да се поставят и на по-възрастни хора.

Карстен Ватцел, главен секретар на Германското дружество по имунология, заяви в интервю за Би Би Си, че германските регулатори най-вероятно ще променят препоръката си. Той подчерта, че наскоро изнесените данни в Шотландия показват, че възрастните са защитени от тежко преболедуване след поставяне на ваксината на британско-шведския производител.

Според него би било много добре, ако Ангела Меркел се появи на живо по телевизията и получи от ваксината.

80% от доставените на ЕС дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca стоят неупотребени

80% от доставените на ЕС дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca стоят неупотребени

Меркел призна, че има проблем с приемането на ваксината сред европейците

Наскоро в интервю за германския "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" 66-годишният канцлер каза, че е твърде възрастна, за да бъде ваксинирана с продукта на AstraZeneca според указанията в страната. Тя призна, че има проблем в страната с приемането на ваксината от германското общество, но подчерта, че това е ефективна и безопасна ваксина.

Томас Мертенс, председател на Постоянната комисия за ваксинация в Германия, коментира в петък, че комисията планира да преосмисли препоръките за ваксината. Той подчерта пред ZDF, че настоящото ограничение на възрастта е заради липса на данни за ефективността на ваксината при по-възрастни хора. По думите му комисията никога не е критикувала ваксината, а напротив - "много е добра".

От AstraZeneca обещаха да доставят 180 милиона дози на ЕС през второто тримесечие

От AstraZeneca обещаха да доставят 180 милиона дози на ЕС през второто тримесечие

Това съобщи Лоренцо Витум, който ръководи отдела на компанията в Италия

Великобритания прилага ваксината при всички пълнолетни.

Междувременно "Ройтерс" съобщава, че няколко германски провинции призовават неизползваните дози от ваксината на AstraZeneca да бъдат поставени на по-младите хора.

Германското здравно министерство съобщи тази седмица, че е поставило само 15% от наличните дози на компанията.

В Германия първо възрастните се ваксинират, но в страната е препоръчано ваксината да се прилага на възраст от 18 до 64 г. Европейската агенция по лекарствата препоръчва да се прилага при всички над 18 г.