Германският независим комитет за ваксини препоръчва AstraZeneca за хора над 65 години, съобщи Frankfurter Allgemeine, новина, която обещава облекчаване на ограниченията в доставките, които забавиха въвеждането на ваксините в страната.

Германският здравен министър заяви, че страната официално е одобрила AstraZeneca за възрастни хора. Йенс Шпан заяви в четвъртък, че решението е "добра новина за възрастните хора, които чакат ваксинация. Те ще се ваксинират по-бързо", съобщава АП.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca, е една от трите разрешени за употреба в 27-членния Европейски съюз. Но няколко държави, включително Германия, първоначално я ограничиха до хора на възраст под 65 години или в някои случаи до 55 години, позовавайки се на липсата на данни за ефективността при по-възрастните хора.

Независимият комитет, препоръчва също да се изчака 12 седмици между прилагането на първа и втора доза на AstraZeneca, тъй като проучванията показват, че това повишава ефективността на ваксината, коментира Шпан. И двете препоръки ще бъдат бързо включени в германските правила за ваксини, така че повече хора да получат ваксина по-рано.

Франция, Белгия и Италия вече разхлабиха възрастовите си ограничения за ваксината AstraZeneca по-рано тази седмица, докато се борят с очертаващ се трети скок в случаите на COVID-19.

Данните, публикувани тази седмица от масовата програма за ваксинация в Англия, показват, че както ваксините AstraZeneca, така и Pfizer-BioNTech са с около 80% ефективност при предотвратяване на хоспитализации сред хора над 80 години.

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Ханкок: Тези нови данни са сериозно обнадеждаващи и показват силата на науката

По-рано германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че коронавирусната ваксина, разработена съвместно от AstraZeneca и Оксфордския университет, ще се използва за хора на възраст над 65 години, което отменя предишната препоръка на правителството.

Изказвайки се на пресконференция след среща с регионални лидери, тя подчерта, че ваксинацията предлага път за преодоляване на пандемията, добавяйки, че ваксинацията ще се проведе на няколко етапа. Интервалът между дозите "трябва да се използва максимално", така че повече хора да се ваксинират по-бързо, подчерта Меркел.

Меркел обяви, че един безплатен тест на седмица ще бъде достъпен за всички германци от 8 март и че правителството ще осигури бързи антигенни тестове за работниците. "Следващите стъпки на правителството трябва да бъдат умни и да ни водят напред, а не назад", отбеляза тя.

Германия удължи блокадата до 28 март, но започва поетапно да разхлабва

Германия удължи блокадата до 28 март, но започва поетапно да разхлабва

Ключова част от стратегията е масово тестване и масова ваксинация