Властите в Австрия са спрели имунизациите с партида COVID-19 ваксина на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca като предпазна мярка, докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг след ваксинациите. Това съобщиха здравните власти на Алпийската република, цитирани от "Ройтерс".

"Федералната служба за безопасност в здравеопазването (BASG) получи две информации във времева връзка с ваксинация от същата партида ваксина на AstraZeneca в окръжната клиника на Цветл" в провинция Долна Австрия, отбелязаха от службата.

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Ханкок: Тези нови данни са сериозно обнадеждаващи и показват силата на науката

49-годишна жена е починала в резултат на тежки нарушения на кръвосъсирването, докато 35-годишна жена е развила белодробна емболия и се възстановява. Белодробната емболия е остро белодробно заболяване, причинено от съсиреци в кръвообращението.

"Понастоящем няма доказателства за причинно-следствена връзка с ваксинацията", подчертаха от BASG.

Австрийският вестник Niederoesterreichische Nachrichten, както и обществената телевизия ORF и официалната новинарска агенция APA уточняват, че и двете жени са били медицински сестри, работещи в клиниката в Цветл.

В Германия одобриха AstraZeneca за хора над 65 години

В Германия одобриха AstraZeneca за хора над 65 години

Йенс Шпан: Решението е добра новина за възрастните хора

BASG посочи, че съсирването на кръвта не било сред известните странични ефекти на ваксината. Службата активно разследвала, за да изключи напълно всяка възможна връзка.

"Като предпазна мярка останалите запаси от засегнатата партида ваксина вече не се пускат, нито се ваксинира с тях", увериха от BASG.

Говорител на AstraZeneca увери: "Не са потвърдени сериозни нежелани събития, свързани с ваксината", като добави, че всички партиди били обект на строг и стриктен контрол на качеството.

Клиничните изпитвания и реалният опит досега показват, че ваксината е безопасна и ефективна и беше одобрена за употреба в над 50 страни, отбеляза говорителят.

Франция вече ваксинира с AstraZeneca и хора над 65 години

Франция вече ваксинира с AstraZeneca и хора над 65 години

Смяна на позицията в страната

AstraZeneca също така заяви, че е в контакт с австрийските власти и ще подкрепи в пълна степен разследването.

Регулаторите на Европейския съюз в края на януари одобриха продукта, като заявиха, че той е ефективен и безопасен за употреба, докато Световната здравна организация (СЗО) в средата на февруари даде зелена светлина на ваксината за спешна употреба.

Нежеланите реакции, наблюдавани в изпитванията, са били краткотрайни в по-голямата си част и не се съобщаваше за проблеми със съсирването на кръвта.

Оценка на безопасността от германския регулатор на ваксините на повече от 360 000 души, които са получили ваксината на AstraZeneca в страната между старта в началото на февруари и 26 февруари, заключи, че нежеланите реакции били в съответствие с профила на безопасност, определен в клиничните изпитвания.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca още по-ефективна, ако втората доза се забави с 3 месеца

Ваксината на Oxford/AstraZeneca още по-ефективна, ако втората доза се забави с 3 месеца

От 55% на 81% при интервал от три месеца