От съображения за предпазливост властите в Италия преустановяват използването на партида ваксина срещу коронавируса на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca. Това се казва в изявление на Италианската агенция по лекарствата (Aifa), цитирано от "Ройтерс".

"След съобщения за някои сериозни нежелани реакции, наблюдавани по време на прилагането на дози от партида ABV2856 на ваксината AstraZeneca срещу COVID-19, Aifa реши като предпазна мярка да забрани използването на тази партида в цялата страна", се посочва в изявлението. 

Дания спря ваксината на AstraZeneca заради кръвни съсиреци
Обновена

Дания спря ваксината на AstraZeneca заради кръвни съсиреци

Прилагането на ваксината в скандинавската държава е временно преустановено

"Понастоящем причинно-следствена връзка между въвеждането на ваксината и случилото се не е установена", допълниха от Aifa.

Регулаторът извършвал всички необходими проверки.

По-рано Норвегия и Дания също спряха употребата на ваксината след появата на данни за образуването на кръвни съсиреци при ваксинираните и предполагаемо свързан с това смъртен случай в Дания.

Според испанската агенция EFE Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) проучва информации за кръвни съсиреци при хора, ваксинирани с ваксината на AstraZeneca в няколко европейски страни. Отбелязва се, че ЕАЛ може да направи препоръки относно употребата на този препарат в ЕС в четвъртък или петък.

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

49-годишна жена е починала в резултат на тежки нарушения на кръвосъсирването