Дания временно спря използването на произведената от AstraZeneca ваксина срещу коронавируса заради няколко тежки случая на кръвни съсиреци сред ваксинирани, обявиха здравните власти, цитирани от "Ройтерс".

Прилагането на ваксината в скандинавската държава е временно преустановено заради увеличен риск от образуване на тромби.

Датски представители на правителството съобщиха, че са получили сигнали за фатални тромби, но все още не е известно дали са свързани с ваксината. Те отбелязват, че решението е предпазна мярка, докато тече разследването.

Съобщава се за един смъртен случай.

Националната здравна агенция обяви, че е поискала от регионалните власти временно да спрат да използват ваксината. Агенцията пояснява, че ще направи оценка на ситуацията в консултация с Датската агенция по лекарствата през следващите 2 седмици, но има "добри доказателства, че ваксината е безопасна и ефективна".

Датски медии съобщават, че временно спиране означава, че някои хора, които са имунизирани само с една доза от ваксината, ще трябва да изчакат.

България сред страните, получили съмнителната партида ваксини на AstraZeneca

България сред страните, получили съмнителната партида ваксини на AstraZeneca

Австрия разследва смъртен случай и други сигнали за тежки странични реакции

Това е свързано с преглед от Европейската агенция по лекарствата на случай, при който австриец бе диагнозиран с множество тромбози след имунизиране с ваксината на AstraZeneca.

Вчера Европейската агенция по лекарствата съобщи, че в момента няма доказателства за връзка между ваксината и заболявания при двама души в Австрия, които са имунизирани с ваксината на AstraZeneca.

Австрия, Естония, Люксембург, Литва и Латвия временно спряха използването на определена партида от ваксината.

България е сред европейските страни, получили партидата от ваксината на AstraZeneca, свързана със смъртен случай в Австрия.

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

49-годишна жена е починала в резултат на тежки нарушения на кръвосъсирването

Властите в Австрия спряха имунизациите с партида COVID-19 ваксина на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca като предпазна мярка, докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг след ваксинациите. Подадени са сигнали и за тежки странични ефекти след ваксинация. За момента обаче връзка между имунизирането и смъртния случай не е доказана.

Австрийските здравни власти спряха използването на партида, след като 49-годишна жена почина вследствие на множество тромбози 10 дни след поставяне на ваксината. 35-годишен е хоспитализиран с белодробен емболизъм, след като е бил ваксиниран с доза от същата партида.