България е сред европейските страни, получили партида от ваксината на AstraZeneca, свързана със смъртен случай в Австрия. Това съобщи днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Проверяват се още пратките в страните Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция. Партида ABV5300 е доставена в 17 страни от ЕС и включва 1 милион дози от ваксината. 

Припомняме, че властите в Австрия спряха имунизациите с партида COVID-19 ваксина на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca като предпазна мярка, докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг след ваксинациите. Подадени са сигнали и за тежки странични ефекти след ваксинация.  За момента обаче връзка между имунизирането и смъртния случай не е доказана.

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

49-годишна жена е починала в резултат на тежки нарушения на кръвосъсирването

Още 76 800 дози от ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca пристигнаха у нас вчера. Доставката бе получена в 10.00 часа в склада на "БулБио-НЦЗПБ", откъдето веднага е започнало разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне този петък, 12 март. Новата пратка ще съдържа още 28 800 дози от препарата на AstraZeneca.

От 11 март започва ваксинацията на записалите се чрез електронната система, заместила т.нар. зелелни коридори.