Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини властите на Русия и Китай, че използват ваксините срещу коронавируса за пропагандни цели, предаде Дойче веле.

Двете страни доставят препарати за ваксинация на други страни "в много ограничен обем", но масирано тиражират разкази за това, заяви днес Мишел в Брюксел.

"Според наличните данни, в тези страни на 100 жители са поставени двойно по-малко дози ваксини, отколкото в Европейския съюз. Европа няма да използва ваксините за пропагандни цели. Ние популяризираме нашите ценности." - подчерта председателят на глава ЕС.

Фон дер Лайен: 100 милиона дози ваксини на месец в ЕС от април

Фон дер Лайен: 100 милиона дози ваксини на месец в ЕС от април

Това би означавало 20 млн. дози на месец за Германия

САЩ също обвиниха Кремъл, че води дезинформационна кампания, за да насажда недоверие към ваксините на компаниите Moderna и Pfizer. Представителят на Държавния департамент Нед Прайс конкретизира, че са идентифицирани четири онлайн платформи, управлявани от руските спецслужби. Интензивността на ръководената от Кремъл кампания е нараствала с напредването на активната ваксинация на населението в САЩ и другите западни страни с препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson and Johnson.

САЩ: Руските спецслужби водят кампания срещу ваксините на Pfizer и Moderna

САЩ: Руските спецслужби водят кампания срещу ваксините на Pfizer и Moderna

Кремъл поддържа уеб платформи за дезинформация...

Същевременно Шарл Мишел отхвърли обвиненията в "национализъм по отношение на ваксинацията"

При конфликта с производителя на ваксина AstraZeneca ЕС въведе защитен механизъм за контрол над износа на ваксини за трети страни, но "ЕС не е преставал да ги изнася", подчерта той, като отбеляза, че Великобритания и САЩ напълно са забранили експорта на ваксини срещу коронавируса.

Междувременно Лондон опроверга информацията за забраната.

"Британското правителство изобщо не е блокирало износа на която и да било ваксина срещу COVID-19", заявиха от "Даунинг стрийт".

Русия с дезинформационна кампания срещу ваксината на Оксфордския университет

Русия с дезинформационна кампания срещу ваксината на Оксфордския университет

Снимки, миймове и видеоклипове представят британската ваксина като опасна