Администрацията на Джо Байдън следи внимателно опитите на Кремъл да провокира недоверие към ваксините срещу коронавируса на компаниите Moderna и Pfizer, заяви пресаташето на Белия дом Джен Псаки, цитирана от Би Би Си.

Тя уточни, че кампанията за дискредитиране на американските ваксини се води от няколко интернет платформи, зад които стоят руските спецслужби.

За дезинформационната кампания от страна на Русия съобщи и представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Идентифицирани са четири руски онлайн платформи, управлявани от разузнавателните служби. Те са разпространявали дезинформация за ваксините, одобрени от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ." - поясни той.

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

ЕС не прави това, говори за ценности...

Центърът за глобално взаимодействие (GEC) към Държавния департамент е разкрил три такива платформи, които разпространяват дезинформация не само за вируса, но и за международни организации, военни конфликти, протести и за всичко, което може потенциално да допринася за насаждането на разделение в западното общество.

"Тези агенции са с различен обхват, тон и целева аудитория, но всички те разпространяват руска пропаганда и дезинформация", заяви представителят на GEC.

Организацията е изготвила специален доклад по проблема още през август 2020 г.

С публикация по темата излезе и Wall Street Journal. В нея се казва, че става дума за целенасочена кампания за дезинформация, ръководена от руските спецслужби, чиято интензивност е нараствала след началото на активната ваксинация на населението в САЩ и другите западни страни с препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson and Johnson.

Като пример за такава дезинформация е цитирана публикация на една от разкритите медийни платформи - т. нар. народна информационна агенция News Front.

Wall Street Journal посочва, че това е опит да се подкопаят усилията на американските служители, които се опитват да вдъхнат на хората увереност в ефективността на ваксините след публикациите, насаждащи съмнения в техните качества и безопасност.

Анализ за това как Русия, Китай и Иран манипулират информацията за ваксините, публикува и неправителствената организация "Алианс за сигурност на демокрацията" (ASD). Организацията е създадена през 2017 г. с цел противодействие срещу руските дезинформационни кампании, целящи да подкопаят американските демократични институции.

"След като през март миналата година по-голямата част от света се озова в локдаун заради вируса, Русия, Китай и Иран използваха комбинация от публична дипломация, пропаганда, явни и скрити кампании по дезинформация, за да представят мерките в тези страни като по-ефективни, отколкото на Запад", се казва в доклада.

Организацията е изследвала близо половин милион съобщения в "Туитър" от тези три страни. Най-много нападки са регистрирани срещу ваксината на Pfizer. При това именно руските източници най-често са приписвали на тази ваксина смъртни случаи на пациенти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече, че внушенията срещу ваксините са свързани с руските спецслужби и заяви, че обвиненията срещу тях са "пълна глупост".

В отговор Джен Псаки подчерта, че опитите за дезинформация от страна на Русия не са новина за американците и че подходите и тактиката на Кремъл са известни, както и че САЩ ще се противопоставят категорично това и вече се работи в тази посока.