Южна Корея се съгласи да плаща 13,9% повече за покриване на разходите за поддържане на американското военно присъствие на полуострова. Това съобщи Министерството на външните работи на Република Корея, информира АФП.

Това е част от споразумение за 6 г., което разрешава проблема, възникнал по време на управлението на Доналд Тръмп.

Вашингтон поддържа около 28 500 войници в Южна Корея за защита от КНДР, която нахлу в страната през 1950 г., и за защита на американските интереси в Североизточна Азия.

Южна Корея увеличава харчовете по издръжката на войските на САЩ

Южна Корея увеличава харчовете по издръжката на войските на САЩ

Казусът обтягаше отношенията между двете съюзнички

Съгласно новото споразумение Сеул се съгласи да плати 1,18 трилиона вона (1,03 милиарда долара) през 2021 г., като годишното увеличение е от военния бюджет на държавата.

Сумата представлява 13,9% увеличение от 920 милиона долара, които Република Корея плащаше при предишното споразумение, което изтече през 2019 г. Администрацията на Тръмп първоначално искаше 5 милиарда долара на година.

Новият пакт "отново препотвърждава необходимостта от стабилно присъствие на американски войници в Корея", се казва в съобщение на южнокорейското външно министерство и се допълва, че запълва вакуума от последните 15 месеца.

Двете правителства обявиха по-рано тази седмица, че са постигнали принципно съгласие, но сумата бе потвърдена днес.

Новото споразумение все още трябва да получи одобрението на парламента на Южна Корея.

В понеделник САЩ и Южна Корея започнаха ежегодни военни учения, но в намален състав заради пандемията.

9-дневните учения вероятно ще вбесят КНДР, която отдавна ги счита като подготовка за инвазия.

Анализатори следят дали Пхенян ще използва военните учения за провокации срещу Вашингтон, за да тества новата администрация на Джо Байдън.