Южна Корея ще увеличи приноса си към разходите на американските сили, разположени в страната съгласно споразумение, постигнато със САЩ. Това обявиха от Държавния департамент, преодолявайки дразнител в отношенията между двете съюзнички, отбелязва "Ройтерс".

Споразумението отразява "ангажимента на администрацията на Байдън да укрепи отново и да модернизира нашите демократични съюзи по света за насърчаване на общата ни сигурност и просперитет", изтъкна говорителката на Държавния департамент.

Предложеното шестгодишно "Споразумение за специални мерки" ще замени предишното споразумение, което изтече в края на 2019 г.

САЩ не се разбра с Южна Корея за до $5 млрд. военни разходи и прекрати преговорите

САЩ не се разбра с Южна Корея за до $5 млрд. военни разходи и прекрати преговорите

САЩ им дава време за преосмисляне, когато са готови за партньорство

Говорителката уточни, че споразумението включвало "договорено значително увеличение на вноските за подкрепа на приемащата държава", но не даде повече подробности.

Има около 28 500 американски войници, разположени в Южна Корея като възпиране срещу Северна Корея. Повече от 90% от вноските на Сеул по предишното споразумение отиваха директно обратно в южнокорейската икономика, добави говорителката.

Преговорите бяха блокирани, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли предложението на Сеул да плати 13% повече, общо за около 1 млрд. долара годишно, и поиска цели 5 млрд. долара. В момента Сеул плаща на Вашингтон около 920 млн. долара годишно.

Блинкън потвърди партньорството САЩ - Южна Корея

Блинкън потвърди партньорството САЩ - Южна Корея

Обсъди КНДР, региона и ядреното му разоръжаване

Сделката все пак трябва да бъде одобрена от парламента на Южна Корея. Външното министерство на Южна Корея потвърди принципно споразумение в изявление, но не даде конкретни подробности.

"Двете страни ще направят публично съобщение и ще проведат предварителна церемония по подписване след приключване на вътрешните процедури за докладване. Правителството ще реши да подпише споразумение по бърз начин за разрешаване на вакуума си, продължил повече от година", добави министерството.

Президентът Джо Байдън обеща да съживи американските съюзи след четири години на напрежения при управлението на Тръмп и да изгради единен фронт за противодействие на предизвикателствата, поставени от Русия, Китай и Иран.

Южна Корея отряза САЩ, не може с повече от 13% да увеличи издръжката на войските им

Южна Корея отряза САЩ, не може с повече от 13% да увеличи издръжката на войските им

През миналата година Сеул е дал 870 долара за войските на САЩ в страната

"Г-н Тръмп направи това, което вярваше, че е правилно и аз уважавам неговото мнение, но повече от всичко друго бях разочарован от начина, по който той поиска", коментира Чун Ин-бум, пенсиониран южнокорейски генерал и командир на специалните сили, който е работил с американските военни.

Южна Корея започна да плаща за присъствието на американските войски в началото на 1990-те години, след като възстанови опустошената от войната икономика. Двете страни подписаха договор за взаимна отбрана в края на Корейската война (1950-1953 г.), който даде основата за разполагането на американски сили в Южна Корея.

Чун изтъкна, че новото споразумение е победа за съюза, тъй като ще подобри общите условия за американските сили, докато 6-годишното удължаване ще осигури така необходимата стабилност.