САЩ прекъснаха разговорите за увеличаване на дела на Южна Корея в разходите за приемане на американския военен контингент, след като двете страни не успяха да се разберат за различията си, които предизвикаха въпроси за разполагането на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Прекъсването на преговорите е рядко обществено несъгласие в техния 66-годишен съюз, като всяка страна обвинява другата, че не е подготвена да направи компромис за споделяне на разходите за поддържане на 28 500 американски войски в Южна Корея като възпиращ ефект за Северна Корея.

"Вярно е, че има съществена разлика между цялостното предложение на САЩ и принципите, които следваме. Разговорите не можеха да продължат по план, тъй като САЩ напуснаха първи", заяви на пресконференция южнокорейският преговарящ Йонг Юн-бо.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява, че Южна Корея трябва да плаща повече за американските войски - той също предложи да ги изтегли напълно - тествайки съюз, който от десетилетия е буфер срещу севернокорейска агресия.

Двете Кореи остават в техническо състояние на война с примирие, а не с мирен договор, след войната в Корея през 1950-53 г.

Еспър притисна Южна Корея: Богата държава е, може и трябва да плаща повече

Еспър притисна Южна Корея: Богата държава е, може и трябва да плаща повече

За поддържане на 28 500 американски военни в Южна Корея

Южнокорейските депутати заявиха, че САЩ искат до 5 милиарда долара годишно. Нито една от страните не е потвърдила публично числата, но Тръмп обяснява, че американското военно присъствие в и около Южна Корея е "защита на стойност 5 милиарда долара".

Йонг заяви, че САЩ са поискали рязко увеличение на приноса на Южна Корея, докато Южна Корея се стреми към "взаимно приемливо" споделяне на тежестта. Срещата им в Сеул приключи бързо, за около час.

Американският преговарящ Джеймс Дехарт заяви, че американците прекратиха преговорите, за да дадат на южнокорейската страна "време за преосмисляне".

"За съжаление, предложенията, внесени от корейския екип за преговори, не отговарят на искането ни за справедливо споделяне на тежестта. Очакваме с нетърпение да възобновим нашите преговори, когато корейската страна е готова да работи на базата на партньорство на базата на взаимно доверие", коментира Дехарт.

Спорът предизвиква бурни дебати в Южна Корея относно присъствието на САЩ, някои активистки групи, призовават за голямо намаляване или дори изтегляне на силите. 47 южнокорейски депутати миналата седмица обвини Съединените щати, че заплашват да изтеглят войските си.

"Силите на САЩ са тук и заради собствените си интереси, като аванпост, насочено към Китай и Русия. Те не могат просто да се изтеглят с изненадващ туит от Тръмп", допълват депутатите.

Йонг заяви, че САЩ не са повдигнали въпроса за намаляване или изтегляне на войските си.

САЩ подновиха исканията за $4 млрд. от Сеул за отбрана, на фона на протести

САЩ подновиха исканията за $4 млрд. от Сеул за отбрана, на фона на протести

Граждани протестират срещу "магистрален грабеж" от "алчни" американци

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, попитан дали е готов да изтегли сили, ако не бъде постигнато споразумение с Южна Корея, отказва да каже какво могат да направят САЩ, като отбеляза, че Държавният департамент ръководи преговорите. "Южна Корея е богата държава. Те могат и трябва да допринесат повече", обясни той от Филипините.

Йонг отказва да влезе в подробности за преговорите, но "Йонхап" съобщава, че САЩ искат Южна Корея да плати за повече категории разходи. В миналото Южна Корея е плащала само за три категории, включително разходите за южнокорейски работници, наети от американските военни.

Преговорите се водят, след като усилията на САЩ за постигане на споразумение със Северна Корея изглеждат в застой.

Според южнокорейското законодателство, военната сделка трябва да бъде одобрена от парламента. Депутатите на управляващите партии заявиха, че тази седмица ще откажат да ратифицират "прекомерен резултат".

Пентагонът защитава Южна Корея без колебание и с всичко налично

Пентагонът защитава Южна Корея без колебание и с всичко налично

САЩ настоява за $5 млрд. за военно присъствие, може да създаде прецедент за споделяне на отбранителни разходи и с други съюзници