Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър притисна Южна Корея да плати повече за разходите за разполагане на американските войски в страната и да поддържа пакта за споделяне на разузнаването с другия азиатски съюзник Япония, съобщава "Ройтерс".

Изказвайки се след среща за отбранителна политика на високо равнище с южнокорейския си колега Йонг Кионг-Ду, Еспър също каза, че двете страни трябва да бъдат гъвкави при модифицирането на своите съвместни военни учения, за да подкрепят текущите дипломатически усилия за прекратяване на ядрената програма на Северна Корея.

Южна Корея "е богата държава и би могла, и трябва да плаща повече" за разполагането на американските военни, обясни Еспър на брифинг в Сеул след среща с Йонг.

Йонг заяви, че той и Еспър споделят мнението, че пактът за споделяне на разходите, който сега се договаря, трябва да бъде справедлив и взаимно съгласуван, но не е ясно дали те споделят менението, каква може да бъде справедливата сума.

Съединените щати и Южна Корея се борят да постигнат споразумение през следващите седмици за покриване на разходите за следващата година за поддържане на 28 500-те американски военни в Южна Корея. Южнокорейски политик заяви миналата седмица, че американците искат до 5 милиарда долара  годишно.

Йонг заяви, че той и Еспър са обсъждали личните възгледи за решението на Южна Корея да прекрати пакта за споделяне на разузнавателна информация с Япония, наречен GSOMIA, и че двете правителства ще положат реални усилия преди изтичането на пакта на 23 ноември.

Пентагонът защитава Южна Корея без колебание и с всичко налично

Пентагонът защитава Южна Корея без колебание и с всичко налично

САЩ настоява за $5 млрд. за военно присъствие, може да създаде прецедент за споделяне на отбранителни разходи и с други съюзници