Австралийският министър на търговията Дан Техан обяви, че преговорите с Европейския съюз (ЕС) за търговска сделка са отложени, предаде "Ройтерс". Причината е в скандала с Франция за анулирата сделка на стойност 40 милиарда долара за подводници. В знак на солидарност с Франция председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен постави под въпрос дали блокът може да сключи търговска сделка с Австралия.

Техан в петък отказа да коментира детайли, но потвърди, че 12-ят кръг преговори, планиран за 12 октомври, е отложен с месец.

"Ще се срещна с моя колега от ЕС Валдис Домбровскис следващата седмица, за да обсъдим 12 -ия кръг на преговори, който сега ще се проведе през ноември, а не през октомври", каза Техан.

И Брюксел скастри САЩ и защити Франция за AUKUS

И Брюксел скастри САЩ и защити Франция за AUKUS

Една от нашите страни членки беше третирана по начин, който не е приемлив

Австралия каза, че предложението на САЩ за достъп до американски ядрени технологии за строителство на ядрени подводници било твърде добро, за да бъде отказано. Тя ще бъде едва втората страна след Великобритания през 1958 г., получила такава технология, която позволява на Канбера да помогне на Вашингтон да попречи на Китай да спечели военно превъзходство.

Австралия заяви, че ще отмени поръчката си за подводници от Франция, които са конвенционални, задвижвани с дизел и електричество, и вместо това ще се обърне към американските и британските технологии в рамките на ново партньорство в областта на сигурността, наречено AUKUS.

Еврокомисар: Отношенията ЕС-САЩ се влошиха след AUKUS

Еврокомисар: Отношенията ЕС-САЩ се влошиха след AUKUS

Нещо е прекъснато в нашите трансатлантически отношения