Сред европейците нараства чувството, че трансатлантическите отношения са прекъснати. За това предупреди еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Fox News.

Той припомни неотдавнашното напрежение по повод на новото партньорство между САЩ, Великобритания и Австралия, което на практика отмени предишен договор между Франция и австралийската нация.

И Брюксел скастри САЩ и защити Франция за AUKUS

И Брюксел скастри САЩ и защити Франция за AUKUS

Една от нашите страни членки беше третирана по начин, който не е приемлив

"Планирах това посещение преди много седмици с положителен дневен ред, за да задълбоча сътрудничеството между ЕС и САЩ, каза Бретон по време на събитие на живо във вторник. Нещо се е променило. В Европа има нарастващо чувство - и това го казвам със съжаление - че нещо е прекъснато в нашите трансатлантически отношения. Вероятно е време да спрем и да възстановим отношенията между ЕС и САЩ. Партньорството работи, когато и двете страни са честни и честни помежду си, когато и двете страни се отнасят помежду си с уважение и когато и двамата партньори са силни", добави той.

Бретон също така приветства решението на администрацията на американския президент Джо Байдън да отмени забраната за пътуване и да позволи на ваксинирани европейци да влязат в САЩ, но заяви, че този ход е трябвало да бъде извършен по-рано. "Нека бъдем честни - трябваше да направим това преди", каза той, отбелязвайки, че Европа е начело в света по брой на поставените ваксини.

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Франция иска обяснение

Комисарят на ЕС допълнително осъди международния отговор на САЩ на пандемията - забраната за износ на суровини, необходими за ваксината срещу коронавирус. Европейските дипломати сега обмислят отлагане на срещата на върха САЩ-ЕС, насрочена за по-късно този месец.

Припомняме, че Брюксел скастри САЩ и защити Франция за AUKUS. Пактът, известен като AUKUS, осуети сделката, която Франция подписа с Австралия през 2016 г. за изграждане на конвенционални подводници за Канбера, вместо това, тя избра ядрени подводници от САЩ. Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в най-добрия интерес на страната си.

Той каза, че правителството му "има дълбоки и сериозни опасения", че многомилиардният договор с Франция за изграждане на 12 конвенционални подводници "няма да отговаря на нашите стратегически интереси".