Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен излезе в защита на Франция във връзка с тайното договаряне на алианс в областта на сигурността между САЩ, Австралия и Великобритания, което струва на Париж изгодна военна сделка, като тя настоя, че подобно поведение е неприемливо, информира "Ройтерс".

В конкретен сигнал за възмущението на съюза, посланиците на ЕС отложиха приготовленията за встъпителен търговски и технологичен съвет на 29 септември със САЩ, събиране, което беше разтръбено като голям напредък в трансатлантическия съюз.

"Една от нашите страни членки беше третирана по начин, който не е приемлив, затова трябва да знаем какво се е случило и защо", подчерта Фон дер Лайен в защита на Франция.

Германия усеща спора за подводниците като шамар за събуждане

Германия усеща спора за подводниците като шамар за събуждане

Михаел Рот: Трудно ще се възстанови доверието между ЕС и съюза САЩ, Великобритания, Австралия

Европейската комисия е поискала подготвителните дискусии в ЕС за съвета по търговия и технологии със САЩ да бъдат премахнати от дневния ред в сряда, уточниха дипломати от ЕС.

Говорител каза, че Комисията все още решава дали срещата със САЩ трябва да продължи по план.

Франция заяви, че оценявала всички варианти в отговор на скъсването от Австралия на договор за ядрени подводници на стойност 40 млрд. долара миналата седмица, докато нейният най-голям съюзник в ЕС, Германия, я подкрепи, изтъквайки, че Вашингтон и Канбера са разрушили доверието между съюзниците, което ще бъде трудно да се възстанови.

Заместник-министърът по европейските въпроси на Литва Арнолдас Пранкевичус спомена "трансатлантическо недоверие", което трябва да бъде разрешено.

Френският посланик: Австралия направи огромна грешка със сделката за подводници

Френският посланик: Австралия направи огромна грешка със сделката за подводници

Австралия заяви, че съжалява, разбира дълбокото разочарование на Франция, но защитава националната си сигурност

Спорът следва това, което европейските съюзници в НАТО казват, че Вашингтон не е успял да комуникира и да консултира по време на хаотичното изтегляне на Запада от Афганистан.

Австралия казва, че предложението на САЩ за достъп до американски ядрени технологии за строителство на ядрени подводници било твърде добро, за да бъде отказано. Тя ще бъде едва втората страна след Великобритания през 1958 г., получила такава технология, която позволява на Канбера да помогне на Вашингтон да попречи на Китай да спечели военно превъзходство.

Австралия заяви, че ще отмени поръчката си за подводници от Франция, които са конвенционални, задвижвани с дизел и електричество, и вместо това ще се обърне към американските и британските технологии в рамките на ново партньорство в областта на сигурността, наречено AUKUS.

Великобритания също търси глобална роля след решението си да напусне ЕС.

Франция отзова посланиците си от САЩ и Австралия

Франция отзова посланиците си от САЩ и Австралия

Заради отказа на Австралия от договора за френски подводници…

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че искал да знае защо страната му, която има силно военно присъствие в Индо-Тихоокеанския регион, е била оставена напълно в тъмното. Не е бил консултиран и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Скарването постави под въпрос преговорите за свободна търговия между ЕС, най-големия търговски блок в света, и Австралия. В момента те са в процес на преговори, а следващият кръг трябва да се проведе през октомври. Не е ясно дали ще продължат.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон определи отношенията с Австралия сега като "много трудни".

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Франция иска обяснение

"Не можем да действаме така, сякаш нищо не се е случило. Трябва да разгледаме всички възможности", отбеляза той пред репортери в Брюксел.

Външните министри на ЕС, които се срещнаха в Ню Йорк, също изразиха солидарност с Франция.

Бон приветства подкрепата на ЕС, подчертавайки, че това е европейски въпрос, а не само френски проблем и блокът трябва да бъде по-категоричен в защитата на своите интереси, въпреки че не е ясно какви стъпки може да предприеме ЕС бързо.

Бон подчерта, че това бележи допълнителна ерозия на доверието във Великобритания след Брекзит. По думите му Великобритания също така не прилага правилно частта за рибарството в търговското споразумение между ЕС и Великобритания или протокола, уреждащ търговската позиция на Северна Ирландия.

"Не можете да кажете, че ще отстоявате нещата, които ви харесват, и ще изоставите тези, които не допадат на британците. Така че доверието, последователността, спазването на споразуменията, мисля, са от съществено значение", настоя той.

Договорът САЩ-Британия-Австралия е катастрофа за ЕС

Договорът САЩ-Британия-Австралия е катастрофа за ЕС

Европа се събужда в нов геополитически свят, кулминация на провали и наивност на най-високо ниво за политиката на САЩ