Австралия допусна огромна грешка, коментира френският посланик в събота, след като бе отзован в Париж, след като Канбера се отказа от многомилиардна поръчка за френски подводници в полза на алтернативна сделка за ядрени подводници със САЩ и Великобритания, съобщават "Франс 24" и "Ройтерс".

"Мисля, че това беше огромна грешка, много, много лошо отношение към партньорството - тъй като това не е договор, а партньорство, което трябваше да се основава на доверие, взаимно разбирателство и искреност", каза посланик Жан-Пиер Тебо каза пред журналисти в Канбера.

Австралия заяви в четвъртък, че ще отмени споразумението, подписано през 2016 г. за френски конвенционални подводници и вместо това ще построи най-малко осем подводници с ядрена мощност с американска и британска технология, след като постигна тристранно партньорство за сигурност.

Франция нарече анулирането на сделката - на стойност 40 милиарда долара през 2016 г., която днес би струвала много повече - удар в гърба и привика своите посланици от САЩ и Австралия.

Франция отзова посланиците си от САЩ и Австралия

Франция отзова посланиците си от САЩ и Австралия

Заради отказа на Австралия от договора за френски подводници…

"Бих искал да имам машина на времето, ако е възможно, и да не попадна в ситуация в такава невероятна, тромава, неадекватна неавстралийска ситуация", каза Тебо.

"Много съм тъжен, че съм принуден да напусна, макар че трябва да се направи преоценка."

Австралия заяви, че съжалява за отзоваването на френския посланик и че оценява отношенията с Франция и ще продължи да се ангажира с Париж по други въпроси.

"Австралия разбира дълбокото разочарование на Франция от нашето решение, което бе взето в съответствие с нашите ясни и съобщени интереси за национална сигурност", заяви говорител на външния министър Марис Пейн.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че Франция е "жизненоважен съюзник" и че САЩ ще се ангажират в следващите дни за разрешаване на различията.

Спорът бележи най-ниската точка в отношенията между Австралия и Франция от 1995 г., когато Канбера протестира срещу решението на Франция да възобнови ядрените опити в Южния Тих океан и отзова посланика си за консултации.

Белият дом разбира Франция за отзоваването на посланика

Белият дом разбира Франция за отзоваването на посланика

САЩ: Франция е най-старият ни съюзник, споделяме демократични ценности и ангажимент с глобалните предизвикателства