Франция обвини президента на САЩ Джо Байдън, че ѝ е забил нож в гърба и е действал като своя предшественик Доналд Тръмп, след като Париж беше отхвърлен от многомилиарден военен договор, който беше подписал с Австралия за подводници, информира "Ройтерс".

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха, че ще установят партньорство по отношение на сигурността на Индо-Тихоокеанския регион, което ще помогне на Австралия да придобие американски ядрени подводници и да отмени споразумението за подводници с Франция на стойност 40 млрд. долара. 

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Франция иска обяснение

"Това брутално, едностранно и непредсказуемо решение много ми напомня за това, което г-н Тръмп правеше", подчерта френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио Franceinfo, като допълни: "Ядосан съм и огорчен. Това не се прави между съюзници."

През 2016 г. Австралия избра френския корабостроител Naval Group за строителство на нов подводен флот на стойност 40 млрд. долара, който да замени нейните подводници "Колинс", които са на повече от две десетилетия.

Преди две седмици австралийските министри на отбраната и външните работи препотвърдиха сделката с Франция, а френският президент Еманюел Макрон похвали десетилетия на бъдещо сътрудничество, когато беше домакин на австралийския премиер Скот Морисън през юни.

"Това е забиване на нож в гърба. Създадохме отношения на доверие с Австралия и това доверие беше разбито", настоя френският първи дипломат.

Отношенията между Тръмп и Макрон се влошиха по време на президентството на Тръмп, а дипломати казват, че през последните месеци е имало опасения, че Байдън не е откровен с европейските си съюзници.

САЩ, Великобритания и Австралия с историческо партньорство за сигурност

САЩ, Великобритания и Австралия с историческо партньорство за сигурност

Ще споделят отбранителни технологии, включително планове за ядрени подводници

Действията на Вашингтон по отношение на Австралия вероятно ще обтегнат още повече трансатлантическите отношения. Европейският съюз трябва да представи своята стратегия за Индо-Тихоокеанския регион по-късно днес, а Париж се готви да поеме председателството на ЕС.

"Това е гръмотевица и за мнозина в Париж e момент "Трафалгар", коментира в "Туитър" Бруно Тертре, заместник-директор на базирания в Париж мозъчен тръст Фондация за стратегически изследвания, визирайки френско военноморско поражение през 1805 г., последвано от британското военноморско надмощие.

Той изтъкна, че това ще "усложни трансатлантическото сътрудничество в и около региона. Пекин ще има полза".

Байдън увери вчера, че Франция оставала "ключов партньор в Индо-Тихоокеанската зона".

Морисън увери в изявление, че Австралия очаква с нетърпение да продължи да работи "тясно и позитивно" с Франция, добавяйки: "Франция е ключов приятел и партньор на Австралия и Индо-Тихоокеанския регион".