Австралийският премиер Скот Морисън обяви, че страната отменя споразумение с Франция за строителство на подводници, предаде ДПА.

"Няма да продължим програмата за строителство на подводници с Франция, за което информирахме... правителството на Франция и нейния президент Еманюел Макрон. Искам да подчертая, че Франция остава наш важен партньор в Тихоокеанския регион", отбеляза Морисън на пресконференция в Канбера.

Премиерът също така изрази надежда, че Австралия и Франция ще успеят да преодолеят последиците от това "трудно и разочароващо" решение, което отговаря на националните интереси на страната му.

Впоследствие френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обяви, че е "гневен" на решението на Австралия да прекрати договора за подводниците и иска обяснения относно хода.

Френското външно министерство определи оттеглянето на Австралия от споразумението като жалък ход, който не е в съответствие с духа на френско-австралийското сътрудничество.

Договорът между Австралия и Франция за строителството на 12 подводници беше отменен, след като Канбера се присъедини към тристранно партньорство със САЩ и Великобритания.

САЩ, Великобритания и Австралия с историческо партньорство за сигурност

САЩ, Великобритания и Австралия с историческо партньорство за сигурност

Ще споделят отбранителни технологии, включително планове за ядрени подводници

Скот Морисън, президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън обявиха по-рано днес новото партньорство, известно с абревиатурата AUKUS, което ще позволи на страните да споделят технологии, обхващащи киберсигурността, изкуствения интелект, подводните системи и ударните възможности с далечен обсег.

През 2016 г. тогавашният австралийски премиер Малкълм Търнбул обяви, че френската корабостроителна корпорация DCNS е спечелила търг за новия подводен флот на Австралия и ще построи 12 нови подводници. Германия и Япония също бяха участници в търга. Изграждането на нови подводници се оценяваше на 50 млрд. австралийски долара (около 40 млрд. долара). Това беше най-голямата  отбранителна поръчка в историята на Австралия.

Франция въоръжава Австралия с подводници за 50 млрд. долара

Франция въоръжава Австралия с подводници за 50 млрд. долара

Общо 12 подводници допълват австралийския флот