Правителството на САЩ разбира решението на Франция да изтегли посланика си от Вашингтон за консултации, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност (NSC) Емили Хорн в изявление, съобщава ТАСС.

"Бяхме в тясна връзка с нашите френски партньори при решението им да отзоват посланик Филип Етиен в Париж за консултации. Разбираме тяхната позиция и ще продължим да се ангажираме в следващите дни, за да разрешим различията си, както направихме в други точки в хода на нашия дълъг съюз", се казва в изявлението.

За САЩ Франция е "най-старият ни съюзник и един от най-силните ни партньори", каза тя.

"Споделяме дълга история на споделени демократични ценности и ангажимент да работи заедно за справяне с глобалните предизвикателства", добави Хорн.

Блинкън успокоява Франция като жизненоважен партньор за загубените $40 млрд.

Блинкън успокоява Франция като жизненоважен партньор за загубените $40 млрд.

САЩ не вижда проблем с договора, Австралия да каже защо иска американски технологии

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс нарече Франция "жизненоважен партньор", като изразява надежда, че ситуацията ще бъде обсъдена с високопоставени френски служители в кулоарите на Общото събрание на ООН следващата седмица.

"Франция е жизненоважен партньор и най-старият ни съюзник и ние поставяме най-висока стойност на нашите отношения. Трансатлантическият алианс насърчава сигурността, стабилността и просперитета по целия свят в продължение на повече от седем десетилетия и нашия ангажимент към тези връзки и нашата работа заедно са непоклатими. "

"Надяваме се да продължим дискусията си по този въпрос на висше ниво през следващите дни, включително в Генералната асамблея на ООН следващата седмица, в съответствие с нашето тясно двустранно партньорство и ангажимент за сътрудничество по редица въпроси, включително Индо-Тихоокеанския регион".

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви в изявление в петък, че страната му незабавно призовава за консултации своите посланици от САЩ и Австралия относно съобщенията, направени от двете страни на 15 септември - деня, когато те обявиха създаването на партньорство за сигурност с Обединеното кралство, а Канбера анулира договор за подводница с Париж.

Коментирайки решението, австралийският външен министър Марис Пейн коментира, че разбира позицията на Франция, но се надява сътрудничеството да продължи.

Един много ядосан французин

Един много ядосан французин

Много им се събра на французите тази година - отпаднаха рано на европейското по футбол, при това, от швейцарците, които си купиха американски, а не френски изтребител. В Москва пък шампанското ще се нарича пенливо вино, а сега в Индо-Тихоокеанския регион янките ги боят по кокалчетата