Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определя Франция като жизненоважен партньор в Индо-Тихоокеанския регион, в коментари, насочени към успокояване на френския гняв, след като САЩ, Австралия и Великобритания постигнаха сделка за снабдяване на Австралия с подводници, съобщава "Ройтерс". 

Трите държави заявиха, че ще установят партньорство в областта на сигурността за Индо-Тихоокеанския регион, което ще помогне на Австралия да придобие американски подводници с ядрена енергия и да отмени сделката за подводници с Франция на стойност 40 милиарда долара.

Франция реагира гневно на загубата на сделката, като я нарече "нож в гърба".

Изказвайки се на пресконференция след срещи между американските и австралийските министри на външните работи и отбраната във Вашингтон, Блинкън каза, че Вашингтон иска да намери всяка възможност да задълбочи трансатлантическото сътрудничество в Индо-Тихоокеанския регион и че Франция е жизненоважна за това.

"Ние си сътрудничим невероятно тясно с Франция по много общи приоритети в Индо-Тихоокеанския регион, но и навсякъде по света. Ще продължим да го правим. За нас тези отношения и партньорство имат фундаментална стойност", коментира Блинкън.

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

"Ние трябва да оцеляваме сами, както другите го правят"

Той добави, че американските служители са в контакт с френските си колеги през последните 24-48 часа, за да обсъдят сделката, включително преди обявяването.

Френски служител, който говори при условие за анонимност, каза, че американците не са ги информирали, докато френските власти не са видели съобщения в медиите за сделката и не са се обърнали към своите колеги от САЩ с въпроси.

През 2016 г. Австралия избра френския корабостроител Naval Group за изграждане на нов подводен флот на стойност 40 милиарда долара, който да замени подводниците "Колинс", които са на повече от две десетилетия.

САЩ и техните съюзници търсят начини да отблъснат нарастващата мощ и влияние на Китай, по-специално военното натрупване, натискът върху Тайван и разполагане в оспорваното Южнокитайско море.

Захарова: Русия смята Латинска Америка за един от центровете на многополюсния световен ред

Захарова: Русия смята Латинска Америка за един от центровете на многополюсния световен ред

Русия очаква Австралия да продължи да изпълнява задълженията си като неядрена страна

Белият дом в четвъртък защити решението на САЩ, отхвърляйки критиките от страна на Китай и Франция за сделката.

"Ние не търсим конфликт с Китай", заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки. 

Китай заяви, че САЩ, Австралия и Великобритания "сериозно увреждат регионалния мир и стабилност".

"Според нас става дума за сигурност в Индо-Тихия океан", каза Псаки. Тя каза, че ще остави на Австралия въпроса - защо да търси технологии от САЩ.

"Ние не виждаме в това поне от наша страна регионално разделение. Ние виждаме в това области и въпроси за сигурността, които искаме да поемем заедно", каза тя.

Австралия отхвърли гневната реакция на Китай на алианса ѝ със САЩ и Великобритания

Австралия отхвърли гневната реакция на Китай на алианса ѝ със САЩ и Великобритания

Алиансът бил в интерес на всички, включително и на Китай