Предстоящата среща на руския външен министър Сергей Лавров с ръководителите на дипломатическите мисии на Латинска Америка и Карибите, акредитирани в Москва, свидетелства за факта, че Русия разглежда този регион като един от бързо развиващите се центрове на многополюсния свят. Това заяви на брифинг в четвъртък Мария Захарова, ръководител на отдела за информация и преса на Министерството на външните работи на Русия, съобщава ТАСС.

"Придаваме голямо значение на предстоящото събитие, по време на което се планира да се извърши цялостен преглед на настоящото състояние на отношенията между Русия и региона на Латинска Америка и да се очертаят обещаващи насоки за по-нататъшното им развитие", отбеляза тя.

"На първо място, това се отнася до спазването на основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН. Ние разглеждаме Латинска Америка и Карибите като един от бързо възникващите центрове на многополюсния световен ред."

По време на срещата се очаква и обмен на мнения по актуални въпроси от международния и регионален дневен ред, допълва Захарова.

В САЩ виждат Русия като най-голямата военна заплаха през следващите десет години

В САЩ виждат Русия като най-голямата военна заплаха през следващите десет години

НАТО бил постигнал много по отношение укрепването на капацитета си за противопоставяне на Москва

Русия очаква Австралия да продължи да изпълнява задълженията си като неядрена страна, коментира Захарова намерението на Канбера да строи атомни подводници.

"Обърнахме внимание на обявените планове на Австралия в рамките на тристранното, както го наричат, напреднало партньорство за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия". 

"Изхождаме от предпоставката, че Австралия, като неядрена държава, която е добросъвестна страна по Договора за неразпространение на ядрено оръжие, ще спазва задълженията си по него, както и съгласно споразумението за гаранции с МААЕ и по допълнителния протокол към него. Очакваме с нетърпение Канбера да осигури необходимото сътрудничество с агенцията за елиминиране на рисковете за неразпространение. "

Австралия, Обединеното кралство и САЩ на 16 септември обявиха ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем ядрени подводници, използващи американски и британски технологии, първата от които ще влезе в експлоатация през 2036 г., както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети.

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

"Ние трябва да оцеляваме сами, както другите го правят"