Заместник -главният говорител на Европейската комисия Дана Спинант заяви в четвъртък, че Европейският съюз не е информиран за създаването на споразумение за сигурност между САЩ, Обединеното кралство и Австралия (AUKUS). Тя обаче каза, че представители на ЕС са в контакт с трите държави, съобщава ТАСС.

Сделката няма да повлияе на отношенията на ЕС с тези страни и не засяга търговските преговори с Австралия. 

Говорителят на външнополитическата служба на ЕС Петер Стано заяви, че ЕС се опитва да получи допълнителна информация от тези държави.

Франция обвини Байдън, че ѝ е забил нож в гърба заради скъсания от Австралия договор за подводниците

Франция обвини Байдън, че ѝ е забил нож в гърба заради скъсания от Австралия договор за подводниците

Байдън бил действал като предшественика си Тръмп

"Всъщност ЕС не е информиран за този проект или инициатива. Сега сме в контакт с тези партньори, за да получим допълнителна информация", каза Стано. "Ще обсъдим и оценим този въпрос в рамките на Европейския съюз с държавите-членки."

Спинант заяви на същия брифинг, че Европейската комисия засега "ще се въздържа от допълнителни коментари относно създаването на този пакт". 

Австралия, Великобритания и САЩ в четвъртък обявиха ново тристранно партньорство за сигурност - AUKUS - за поддържане на "стабилност в Индо -Тихоокеанския регион".

Тази новина вече предизвика реакция от Китай и Нова Зеландия, чиито власти заявиха, че ще забранят на австралийските подводници да влизат във водите им.

Китай: Споразумението за ядрени технологии САЩ-Австралия е изключително безотговорно

Китай: Споразумението за ядрени технологии САЩ-Австралия е изключително безотговорно

Подкопава международния режим за неразпространение на ядрени оръжия и заплашва мира

За какво се разбрах САЩ, Австралия и Великобритания:

През следващите година и половина САЩ ще прехвърлят технологии в Австралия за изграждане на ядрени подводници, които ще се строят в корабостроителниците в Аделаида.

Австралия, използвайки тези технологии, ще построи най-малко осем подводници на обща стойност над 90 милиарда австралийски долара. Очаква се първите подводници да влязат в експлоатация през 2036 г.

Австралийците също ще имат достъп до американските ракетни технологии и крилатите ракети "Томахоук" за разрушители от клас "Хобарт", както и JASSM и LRASM за самолети F/A-18 и F-35.

Наземните сили на Австралия ще получат ракети, способни да унищожават цели на разстояние над 400 км. Конкретният тип не е посочен, но може да се предположи, че става въпрос за оперативно-тактически ракети PrSM, които сега се разработват за американската армия.

Австралия ще похарчи 1 милиард австралийски долара за разработването на хиперзвукови ракети за системи за ПВО и прецизни наземни цели.

Вашингтон, Лондон и Канбера допълнително се съгласиха да си сътрудничат в киберсферата, изкуствения интелект и квантовите технологии, както и "допълнителни възможности на подводните сили".

Какво означава всичко това:

Австралия нарушава най-големия отбранителен договор в своята история с Франция, който трябваше да осигури изграждането на 12 неядрени подводници за австралийците по проект, базиран на френски ядрени подводници от клас Barracuda. Цената на тази програма бе оценена на 50 милиарда австралийски долара.

Австралия обявява намерението си да се присъедини към елитния клуб на държави със собствени ядрени подводници. Сега той включва САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Индия, а Бразилия разработва съответна програма с френска помощ.

В същото време не става въпрос за евентуално придобиване на ядрени оръжия от Австралия, уверява американският президент Джо Байдън.

Това е поредният алианс на Вашингтон в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че САЩ вече работят с Австралия чрез ANZUS и разузнавателния алианс "Пет очи", който включва и Великобритания.

Как реагира светът:

Китайското външно министерство вече заяви, че прехвърлянето в Австралия на технологии за изграждане на ядрени подводници вреди на режима за неразпространение на ядрените оръжия и "утежнява надпреварата във въоръжаването". Съединените щати и Великобритания, според Пекин, "прилагат двойни стандарти, което е изключително безотговорно".

КНР също призова членовете на новия алианс да се откажат от "остарелия манталитет от епохата на Студената война" и "тесногръди геополитически концепции".

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан нарече прекратяването на договора с Австралия за подводници "забиване на нож в гърба". Париж също има въпроси относно поведението на САЩ, което "прилича на времето на Тръмп", каза той.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн вече предупреди, че австралийските ядрени подводници няма да могат да навлизат във водите на Нова Зеландия поради безядрения статут на страната от 1987 г. В същото време тя приветства разширяването на присъствието на САЩ и Великобритания в азиатско-тихоокеанския регион.

Русия все още не е формирала позиция по отношение на новото партньорство. Дмитрий Песков коментира, че "първо трябва да разберем подробностите за този съюз".

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Франция иска обяснение