Китайското външно министерство определи в четвъртък като изключително безотговорна сделката между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, предназначена да предостави на Канбера подводници с ядрени реактори.

По време на ежедневна пресконференция говорителят на министерството обвини трите държави, че застрашават регионалния мир и стабилност.

Китайското посолство в САЩ по-рано описва споразумението като проява на "манталитета на Студената война" на тези страни.

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Франция иска обяснение

Придобиването на американска технология за ядрени подводници подкопава международния режим за неразпространение на ядрените оръжия и изостря надпреварата във въоръжаването, коментира представителят на външното министерство на КНР Джао Лицзян, цитиран от ТАСС.

"Започването на сътрудничество от САЩ, Великобритания и Австралия по отношение на ядрените подводници нанася сериозни вреди на мира и стабилността в региона, изостря надпреварата във въоръжаването, вреди на усилията в рамките на международния режим за неразпространение на ядрени оръжия".

"Съединените щати и Обединеното кралство скоро ще изнасят изключително важни технологии за ядрени подводници в Австралия. Това доказва още веднъж, че те използват износа на ядрени технологии като инструмент за геополитически игри и прилагат двойни стандарти, което е изключително безотговорно", обяснява дипломатът.

"Австралия е страна, която не притежава ядрено оръжие, страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия и страна по Договора за Южна Тихоокеанска зона за безядрена зона. Сега тя внася ядрена подводна технология, която има стратегическа военна стойност. Международната общност и съседните държави имат пълно основание на повдигнат въпроса за спазването от австралийска страна на задълженията по международния режим за неразпространение на ядрените оръжия. Китай ще следи отблизо ситуацията".

Франция обвини Байдън, че ѝ е забил нож в гърба заради скъсания от Австралия договор за подводниците

Франция обвини Байдън, че ѝ е забил нож в гърба заради скъсания от Австралия договор за подводниците

Байдън бил действал като предшественика си Тръмп

"Китай винаги се е застъпвал за това, че всеки регионален механизъм трябва да действа в съответствие с тенденциите на времето, които се застъпват за поддържане на мира и развитието. За задълбочаване на взаимното доверие и сътрудничество между държавите в региона, не трябва да бъде насочен срещу трети страни и да вреди на техните интереси", подчерта официалният представител на Китай.

"Заинтересованите държави трябва да изоставят остарелия си манталитет от Студената война и играта с нулева сума, както и тесногръдите геополитически концепции, да зачитат очакванията на жителите на региона и да допринесат за поддържането на мир, стабилност и развитие в него. В противен случай те само ще накърнят собствените си интереси".

Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха в сряда Тристранното партньорство AUUKUS. Като част от тази инициатива Австралия ще получи американската атомна подводна технология през следващите 18 месеца, чието строителство ще бъде организирано в Аделаида.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви на пресконференция в четвъртък, че австралийският флот ще получи поне осем ядрени подводници като част от тристранно партньорство с Великобритания и САЩ. Разходите за изграждане на нови подводници ще надхвърлят 90 милиарда австралийски долара (65,9 милиарда щатски долара).

Премиерът отбеляза, че споразумението също така ще осигури на Австралия достъп до американските ракетни технологии, включително крилатите ракети Tomahawk за оборудване на австралийски кораби.

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

"Битката за Тайван" - Австралия е готова за конфликт, но това би било пагубно за региона