Германският министър по европейските въпроси заяви, че ще бъде трудно да се възстанови доверието между ЕС и неговите съюзници, тъй като САЩ, Великобритания и Австралия настояват, че дългосрочните отношения с Франция няма да бъдат засегнати, съобщава "Дойче веле". 

Напрежението в трансатлантическия алианс засенчи началото на Общото събрание на ООН, тъй като външните министри на ЕС се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да обсъдят последиците от търговско споразумение между САЩ и Австралия срещу Франция.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот нарече спора събуждане за ЕС.

"Не можем да разчитаме на другите, трябва да си сътрудничим и трябва да преодолеем различията си (в рамките на ЕС) и да говорим в един глас", каза той пред репортери в Брюксел, добавяйки, че "загубеното доверие трябва да бъде възстановено - и това очевидно" не е лесно. Но ние искаме да дадем конструктивен принос."

Двама дипломати от ЕС също казаха пред репортери, че посланиците на Европейския съюз са отложили дискусиите за подготовка за нов търговско-технологичен съвет между ЕС и САЩ на 29 септември в знак на протест срещу сделката за подводници между САЩ и Австралия.

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Крамп-Каренбауер: Могат да възникнат ситуации, в които имаме други интереси

ЕС изисква отговори, по-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че има въпроси, на които трябва да се отговори.

Тя каза пред СиЕнЕн, че "една от нашите държави-членки е третирана по начин, който е неприемлив. Искаме да знаем какво се е случило и защо."

Жозеп Борел заяви, че министрите на ЕС са изразили "солидарност" с Франция.

Световните лидери и висши дипломати са в Ню Йорк за 76-ото Общо събрание на ООН, което ще започне с ключови речи във вторник.

Франция търси солидарността на ЕС, на пресконференция преди срещата в понеделник френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан не успя да сдържи презрението си към пакта за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия, описвайки го като "криза на доверие".

Европа подкрепя Франция в спора за подводниците

Европа подкрепя Франция в спора за подводниците

ЕС пита: Какво значи Америка се завръща... В САЩ или някъде другаде се връща. Не знаем

"Смятахме, че едностранността, непредсказуемостта, бруталността и неспазването на партньорства са част от миналото, но това продължава, затова искаме да разберем", каза той, критикувайки остро както бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, така и неговия наследник, президентът Джо Байдън.

Байдън трябва да проведе телефонен разговор за кризата с френския президент Еманюел Макрон по -късно тази седмица.

Пактът, известен като AUKUS, осуети сделката, която Франция подписа с Австралия през 2016 г. за изграждане на конвенционални подводници за Канбера, вместо това, тя избра ядрени подводници от САЩ.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в най-добрия интерес на страната си.

Той каза, че правителството му "има дълбоки и сериозни опасения", че многомилиардният договор с Франция за изграждане на 12 конвенционални подводници "няма да отговаря на нашите стратегически интереси".

Reuters: Силов играч или пуделче? Отношенията Британия-САЩ и срещата БоДжо и Джо

Reuters: Силов играч или пуделче? Отношенията Британия-САЩ и срещата БоДжо и Джо

За Байдън алиансът AUKUS е фокусиран върху прагматична нужда