Британският премиер Борис Джонсън някога бе притеснен, че приятелството му с Доналд Тръмп ще го остави на студено, когато демократът Джо Байдън пое Белия дом, пише "Ройтерс".

Вместо това той може да очаква топло посрещане във Вашингтон във вторник, тъй като трансатлантическите лидери се срещат за широкообхватни разговори, имащи за цел да задълбочат връзките, които се очаква да се съсредоточат върху сигурността, климата и икономическото регулиране в навечерието голяма екологична конференция в края на октомври във Великобритания.

Това е момент, който екипът на Джонсън разглежда като триумф: потвърждение, че "глобалната Великобритания" може да процъфти на световната сцена след развода си с ЕС миналата година. Случва се на фона на разрив между САЩ и британския съперник в ЕС Франция, за който Великобритания играе решаваща роля.

Споразумение за подводници, което САЩ и Великобритания наскоро обявиха с Австралия е за сметка на Франция, което предизвика Франция да оттегли своите посланици в САЩ и Австралия и отменя среща за отбрана с Великобритания.

Франция продължава да вижда Великобритания като младши партньор в дългогодишните "специални отношения", години след като бившият британски премиер Тони Блеър бе осмиван за подкрепата за нахлуването на Джордж Буш в Ирак през март 2003 г.

"Французите гледат на това като на доста стратегическо, част от промяната на САЩ, по-специално идваща на фона на унижението в Афганистан, отклоняване на Америка от това да гледа сериозно на европейските си съюзници и да се обърне към Китай ... и Великобритания след това, Великобритания е пуделче", коментира Питър Рикетс, член на Камарата на лордовете и бивш посланик на Великобритания във Франция.

Борис Джонсън: Има гореща любов между Великобритания и Франция

Борис Джонсън: Има гореща любов между Великобритания и Франция

Позиция на британския премиер

За Байдън алиансът е фокусиран върху прагматична нужда да се издигне над различията в подхода и стила. По това време Байдън бе ядосан от коментарите на Джонсън, характеризиращи бившия му шеф Барак Обама като противник на излизането на Великобритания от Европейския съюз, защото той бил "наполовина от Кения."

Двамата обаче се срещнаха приятелски през юни на среща на Г-7, където Байдън каза на Джонсън, който наскоро се бе оженил за третата си съпруга, която е почти 30 години по-млада, че "и двамата се оженихме далеч над нашата "станция".

Джонсън отговори: "Не възнамерявам да не се съгласявам с президента по този въпрос или дори по каквото и да е друго, мисля, че и това е вероятно."

Всяка страна има възможност да развие своите интереси. И двамата искат да преминат извън разногласията относно хаотичното военно изтегляне от Афганистан.

Въпреки притесненията на Франция, те също искат да надграждат съюза с Австралия, AUKUS, чиято основна мисия е да противодейства на регионалното влияние на Китай и търсят сътрудничество по отношение на реагирането на COVID и изменението на климата.

Джонсън планира да притисне Байдън да увеличи приноса си, за да изпълни просроченото обещание от 100 милиарда долара годишно от богатите страни, за да помогне на по-бедните страни да намалят въглеродните емисии и да се справят с глобалното затопляне.

"Това ще E огромна разлика и мисля, че ще изпрати огромен мощен сигнал към света", каза Джонсън.

Двустранна търговска сделка между САЩ и Великобритания, отдавна определяна от Джонсън и неговите съюзници като логична стъпка след Брекзит, вероятно ще трябва да изчака. Байдън не е дал приоритет на посредничеството при нови търговски сделки.

"Реалността е, че Джо трябва да изпържи много риба", каза Джонсън пред репортери, пътуващи с него до САЩ в понеделник.

Европа подкрепя Франция в спора за подводниците

Европа подкрепя Франция в спора за подводниците

ЕС пита: Какво значи Америка се завръща... В САЩ или някъде другаде се връща. Не знаем