Външните министри на Европейския съюз изразиха своята подкрепа и солидарност с Франция по време на среща в Ню Йорк, за да обсъдят отмяната на Австралия на поръчка за 40 милиарда долара за подводници от Франция в полза на споразумение между САЩ и Обединеното кралство, съобщава "Ройтерс". 

Върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел заяви след срещата при закрити врати в кулоарите на годишната среща на световните лидери на ООН, че за постигането на стабилен и мирен индо-тихоокеански регион където Китай е велика сила във възход е необходимо "повече сътрудничество, повече координация, по-малко фрагментиране".

Австралия заяви миналата седмица, че ще отмени поръчка за конвенционални подводници от Франция и вместо това ще построи най-малко осем ядрени подводници с американска и британска технология, след като подписа партньорство за сигурност с тези държави под името AUKUS.

Борис Джонсън: Има гореща любов между Великобритания и Франция

Борис Джонсън: Има гореща любов между Великобритания и Франция

Позиция на британския премиер

"Със сигурност това съобщение ни изненада", каза Борел.

Решението разгневи Франция и рано в понеделник в Ню Йорк френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обвини правителството на американския президент Джо Байдън, че продължава тенденциите на своя предшественик Доналд Тръмп за "едностранност, непредсказуемост, бруталност и не уважава партньорите си."

САЩ се опитаха да потушат гнева във Франция, която е и съюзник на НАТО. Френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Джо Байдън ще разговарят по телефона през следващите дни.

"Ние сме съюзници, говорим и не се крием, разработваме различни стратегии. Така че има криза на доверието", каза Льо Дриан. "Така че всичко това се нуждае от изясняване и обяснение. Може да отнеме време. "

Скандалът с подводниците провали среща на военните министри на Франция и Великобритания

Скандалът с подводниците провали среща на военните министри на Франция и Великобритания

Срещата е била отменена от страна на Париж

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че очаква Байдън да "потвърди ангажимента ни да работим с един от най-старите и най-близките ни партньори по различни предизвикателства, пред които е изправена световната общност", когато разговаря с Макрон.

Не е ясно дали спорът ще има последици за следващия кръг от търговски преговори между ЕС и Австралия, насрочен за октомври. Борел се срещна с австралийския външен министър Марис Пейн в Ню Йорк в понеделник.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че му е трудно да разбере хода на Австралия, Великобритания и САЩ.

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Крамп-Каренбауер: Могат да възникнат ситуации, в които имаме други интереси

"Защо? Защото с новата администрация на Джо Байдън Америка се завръща. Това бе историческото послание, изпратено от тази нова администрация и сега имаме въпроси. Какво означава: Америка се завръща? Америка се завръща... В САЩ или някъде другаде се завръща. Не знаем", каза той пред репортери в Ню Йорк.

Ако Китай е основният фокус на Вашингтон, тогава е "много странно" САЩ да се присъединят към Австралия и Великобритания, каза той, наричайки решението отслабване на трансатлантическия съюз.

Висши служители от САЩ и Европейския съюз ще се срещнат в Питсбърг, Пенсилвания, по-късно този месец за встъпителната среща на новосъздадения Съвет по търговия и технологии между САЩ и ЕС, но Мишел каза, че някои членове на ЕС настояват това да бъде отложено.

The Telegraph: Франция не е надежден партньор на англоговорящите защитници на свободата

The Telegraph: Франция не е надежден партньор на англоговорящите защитници на свободата

А някои в Германия виждат "обявяване на война" на ЕС и заплаха за единството на Запада