Бойни кораби на военноморските сили на Русия и на Китай са провели за първи път съвместно патрулиране в Тихия океан. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от RT.

"Задачите на патрулирането бяха демонстрация на държавните знамена на Русия и Китай, поддържането на мира и стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион, както и охраната на обектите на морската икономическа дейност на двете страни", подчертаха от ведомството.

Военни кораби на Китай и Русия притесняват Япония

Военни кораби на Китай и Русия притесняват Япония

Не е имало нарушение на японските териториални води

Уточнява се, че патрулирането е продължило от 17 до 23 октомври. През това време руско-китайската група е преминала през протока Цугару (Сангарския проток), моряците са отработили съвместно тактическо маневриране, провели са няколко тренировки и общо са изминали над 1 700 морски мили.

Общо съвместният отряд се е състоял от десет кораба. Русия е била представена от кораба на измервателния комплекс "Маршал Крилов", големите противолодъчни кораби "Адмирал Трибуц" и "Адмирал Пантелеев", както и корветите от проекта 20380 "Герой на Руската федерация Алдар Циденжапов" и "Громкий".

От Китай са взели участие разрушителите "Кун Мин" и "Нан Чан", корветите "Бин Чжоу" и "Лю Чжоу", както и корабът за комплексно снабдяване "Дун Пин Ху".

От 14 до 17 октомври в Японско море се проведоха руско-китайските учения "Морско взаимодействие - 2021".

Русия и Китай тестват армиите си при общи стратегически действия

Русия и Китай тестват армиите си при общи стратегически действия

Мащабно учение "Запад/Взаимодействие 2021" с разузнаване, ВВС, десант, артилерия, танкове и дронове