Група от 10 военни кораба от Китай и Русия преминаха през проток, разделящ главния остров на Япония и северния ѝ остров Хокайдо. Това обявиха от японското правителство и добавиха, че наблюдават изкъсо такива дейности, информира "Ройтерс".

Това е първият път, в който Япония потвърди преминаването на китайски и руски военни кораби, плаващи заедно през пролива Цугару, който отделя Японско море от Тихия океан.

Бомбардировачите на Русия и Китай стреснаха Япония и Република Корея

Бомбардировачите на Русия и Китай стреснаха Япония и Република Корея

Военновъздушните сили за самоотбрана на Япония изпратиха изтребители

Въпреки че протокът се смята за международни води, отношенията на Япония с Китай отдавна са засегнати от несъвместими териториални претенции за група от малки островчета в Източнокитайско море. Токио също така има териториален спор с Москва за Курилските острови.

"Правителството наблюдава изкъсо дейностите на китайски и руски военни кораби около Япония като тази с голям интерес", отбеляза заместник главният секретар на кабинета Йошихико Изозаки на редовна пресконференция, като подчерта: "Ще продължим да правим всичко възможно в нашата наблюдателна дейност във водите и въздушното пространство около Япония."

Говорител на японското министерство на отбраната уточни, че не е имало нарушение на японските териториални води и не са били нарушени международни правила при преминаването на плавателните съдове.

Русия и Китай проведоха съвместни военноморски учения в Японско море като част от военноморското сътрудничество между двете страни от 14-17 октомври с участието на военни кораби и поддържащи кораби от Тихоокеанския флот на Русия.

Москва и Пекин развиха по-тесни военни и дипломатически отношения през последните години във време, когато отношенията им със Запада се влошиха.

Япония нащрек заради китайска подводница край териториалните ѝ води

Япония нащрек заради китайска подводница край териториалните ѝ води

Напрежението в Тихия океан продължава