Японското министерство на отбраната обяви, че подводница, за която се предполага, че е на Китай, е била забелязана в близост до южните й острови, съобщава "Ройтерс".

Напрежението в Тихия океан продължава.

По данни на ведомството в петък сутринта японският флот е забелязал подводницата, плаваща на северозапад, точно извън териториалните води близо до остров Амами Ошима, част от префектура Кагошима. В близост е забелязан и китайски разрушител.

През последните години Япония неколкократно се е оплаквала от навлизане на китайски кораби в териториалните й води и близо до спорни острови.

Китай гневен заради американски разрушител в Южнокитайско море

Китай гневен заради американски разрушител в Южнокитайско море

Пекин обвини САЩ в подкопаване на мира и стабилността в региона

От своя страна Китай често реагира гневно на американските кораби, плаващи през спорни райони на Южнокитайско море - нещо, което Вашингтон нарича прояви на свободното корабоплаване.

Заради напрежението в региона старши китайски дипломат Ван И заяви, че двете страни трябва да се въздържат от едностранни действия по отношение на Южнокитайско море, които могат да усложнят и обтегнат споровете.

В съобщението от събота се казва, че Японските сили за самоотбрана са забелязали корабите в съседна зона, която е извън териториалните води, където корабите трябва да се идентифицират. Все пак министърът на отбраната Нобуо Киши е инструктирал служителите си да държат обектите под внимателно наблюдение.

САЩ, Япония, Индия и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море

САЩ, Япония, Индия и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море

Япония изпрати един от двата си големи самолетоносача - "Изумо"