Специалната операция на Русия в Украйна има за цел да сложи край на безразсъдното господство на САЩ и други западни държави. Руският външен министър Сергей Лавров заяви това в интервю за телевизия Russia-24. Интервюто се цитира от държавната агенция ТАСС обстойно.

"Нашата специална военна операция има за цел да сложи край на безразсъдната експанзия и безразсъдния курс към тотално господство на САЩ, а под тяхно ръководство и на останалите западни държави на международната арена", каза Лавров.

По думите му такова господство се изгражда и в грубо нарушение на международното право.

Лавров скандализиран от думите на Борел: Правилата на играта се променят

Лавров скандализиран от думите на Борел: Правилата на играта се променят

ЕС се превръща в някаква колективна военна структура

Като примери Лавров изброява признатата независимост на Косово без референдум, но непризнатия Крим след референдум. Също така и Ирак, бомбардиран на хиляди километри като заплаха.

Сергей Лавров обяснява като несправедливост това, че след като САЩ имат това право, защо се отрича правото на Русия да реагира, когато точно на "нашите граници се отглеждат неонацисти и ултрарадикали, създават се десетки биологични лаборатории за Пентагона, провеждат се експерименти, които са насочени основно към създаването на биологични оръжия - намерени са документи, които не оставят никакво съмнение в това".

ЕС не изключва да търси решение на войната в Украйна със сила

ЕС не изключва да търси решение на войната в Украйна със сила

Обикновено войните се печелят или губят на бойното поле, отбелязва Жозеп Борел