Изявленията на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел относно Украйна значително променят правилата на играта. Това заявява руският външен министър Сергей Лавров в коментар на думите на Върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Борел потвърди готовността на общността да разшири военната помощ за Украйна, а на въпрос изобщо за готовността на ЕС да използва и сила, отговори: "Да, обикновено войните се печелят или губят на бойното поле."

Лавров е възмутен от изказването на фона на тази безпрецедентна агресия.

"Това, разбира се, е скандално твърдение", заявява Сергей Лавров и обещава след анализ, да има и официален отговор от страна на ведомството, което оглавява.

ЕС не изключва да търси решение на войната в Украйна със сила

ЕС не изключва да търси решение на войната в Украйна със сила

Обикновено войните се печелят или губят на бойното поле, отбелязва Жозеп Борел

Сергей Лавров напомня, че Европейският съюз никога досега не е действал като военна организация, а за пръв път в историята Германия е отделила 100 милиарда евро "за увеличаване на военните си сили", което също, както е убеден министърът, "е качествена промяна". Също така е и знак за изграждане на някаква колективна военна структура.

"Резултатът от цялата тази автономия е нулев, защото всичко, което се прави, се контролира изцяло от САЩ, на ЕС не е дадена никаква независима роля, включително в усилията, които се полагат в рамките на ЕС", каза Лавров.

"Това е много сериозен обрат в политиката на ЕС и Запада като цяло, начело със САЩ, която започнаха да водят от началото на нашата специална военна операция", констатира Лавров и обяснява, че тази политика е изпълнена с огорчение и ожесточение. Това е политика, която е превърнала Украйна в плацдарм за окончателно потискане на Русия в унисон с подчиняването й на глобалната система на Запада.

За Москва присъствието на войски на НАТО край Афганистан е "неприемливо"

За Москва присъствието на войски на НАТО край Афганистан е "неприемливо"

Лавров обвини Запада, че е отговорен за плачевното състояние на афганистанската икономика