Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел потвърди готовността на общността да търси решение на конфликта в Украйна със сила и да разшири военната помощ за страната, съобщава ТАСС.

"Да, обикновено войните се печелят или губят на бойното поле", заяви той при пристигането си на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

Коментарът му беше направен в отговор на въпрос дали е готов да потвърди изявлението си, направено в Киев, че войната в Украйна "трябва да бъде спечелена на бойното поле".

Мария Захарова: ЕС се е превърнал в икономически отдел на НАТО

Мария Захарова: ЕС се е превърнал в икономически отдел на НАТО

Тя коментира думи на Жозеф Борел

Борел отбеляза, че на предстоящата среща ще бъде обсъдено разширяването на помощта за Украйна.

Според него напрежението в Донбас ще расте през следващите дни. Той обаче заяви, че посещенията в украинската столица Киев вече не представляват проблем.

"Вече можете да ходите в Киев колкото искате, аз съм свидетел. Отворихме отново мисията си там", посочи топ дипломатът на ЕС.

Той допълни, че външните министри на Съюза ще разгледат въпроси, свързани с прилагането на санкциите срещу Русия и въвеждането на нови ограничения.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност в ЕС Жозеп Борел посетиха Украйна в петък. Те обещаха изпращането на военна помощ на Киев.

В същия ден ЕС  одобри петия кръг от санкции срещу Русия, като забрани вноса на въглища от страната и засили санкциите срещу руски банки и олигарси. Блокът обаче не успя да спре руския петрол и газ - по-голям източник на приходи за Кремъл.

Европейските лидери се отправят с влак към Киев

Европейските лидери се отправят с влак към Киев

Те искат да покажат, че "може да се ходи в Киев"