Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски в Киев в петък, за да предложат финансова и морална подкрепа в столицата, която постепенно се връща към живот, след като руските сили се изтеглят от покрайнините й, предава Ройтерс.

Пътувайки с влак от Брюксел за Киев, Борел каза пред репортери, че посещението е сигнал, че "Украйна контролира своята територия" и правителството все още управлява.

"Украйна не е завзета, доминирана страна. Все още има правителство (което) приема хора отвън и можете да пътувате до Киев", каза Борел, добавяйки, че се надява ЕС да предложи още 500 милиона евро на Киев в следващите дни. Той каза също, че пътуването ще позволи на блока да очертае мерките, които ЕС е предприел, за да "изолира Русия".

Докато лидерите на ЕС пътуват към Киев, повече от 30 души бяха убити и над 100 ранени при ракетен удар по жп гара в Източна Украйна, където се провежда евакуация към по-безопасни части на страната, съобщи държавната железопътна компания.

От началото на руската инвазия повече от 4 милиона души избягаха в чужбина, хиляди са убити или ранени, а множество градове са превърнати в руини, припомня Ройтерс.

Зеленски призова ЕС да направи повече, за да накаже Русия, включително да забрани покупките на петрол и газ от страната, и същевременно да приеме Украйна като пълноправен член.

ЕС обяви пети кръг санкции срещу Русия

ЕС обяви пети кръг санкции срещу Русия

Те включват ембарго върху вноса на въглища, а допълнителните санкции са за внос на петрол.

Борел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са поредните западни лидери, които посетиха Киев, след като премиерите на Полша, Словения и Чехия пътуваха за среща със Зеленски още миналия месец.