Страните от Европейския съюз (ЕС) в четвъртък одобриха нови наказателни санкции срещу Русия. Те включват ембарго върху вноса на въглища след доказателства за изтезания и убийства, идващи от военни зони извън Киев, съобщи АП.

Забраната за внос на въглища ще бъдат първите санкции на ЕС, насочени към доходоносната руска енергийна индустрия заради войната ѝ в Украйна и се оценяват на 4 милиарда евро годишно.

Това обявиха от френското председателство на ЕС.

Междувременно ЕС вече започна работа по допълнителни санкции, сред които за внос на петрол.

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

Призовава се за изключване на Русия от Г-20, СПЧ на ООН, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други

"Пакетът е много съществен и разширява санкциите срещу Русия към нови сектори" и повече олигарси, казаха от председателството, като споменаха служители, свързани с пропагандата, военната сигурност и високите технологии, за войната в Украйна.

Сделката получи окончателната политическа "зелена светлина" на среща на посланиците на ЕС и ще бъде въведена в сила, след като бъде публикувана в официалния вестник на ЕС, вероятно в петък.

Досега забраната на природен газ остава недостъпна, но не поради липса на подкрепа от Европейския парламент (ЕП).

Законодателният орган одобри резолюция с 513—22 гласа — с 19 въздържали се — с искане за "незабавно пълно ембарго върху руския внос на петрол, въглища, ядрено гориво и газ".

Дори ако този ход подчертава решимостта на ЕС да действа срещу Кремъл, той имаше малко повече от морална тежест, тъй като от самите държави-членки зависи единодушно да наложат подобни забрани.

Енергията е ключова в търговските отношения на Европа с Русия. Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел каза, че 27-членният блок плаща милиард евро на ден за енергийни доставки, което представлява над 35 милиарда евро от началото на войната.

ЕС обсъжда възможностите за нефтено ембарго към Русия

ЕС обсъжда възможностите за нефтено ембарго към Русия

Ние работим над пети кръг от санкции, предлагаме много нови имена

Късно в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ако не газът, петролът скоро ще бъде в списъка. "Следващата стъпка, която търсим интензивно в момента (е) петролът, така че да се подготвим да можем да премахнем петрола", каза тя пред репортери.

Санкциите на ЕС, одобрени късно в четвъртък, включват също замразяване на активи на няколко руски банки, ембарго за износ на оръжие за Русия и други забрани за износ на обща стойност около 10 милиарда евро. Членките също така одобриха още 5,5 милиарда внос и забрана за достъп до пристанище за руски кораби.

В сряда Съединените щати обявиха санкции срещу двете дъщери на руския президент Владимир Путин и заявиха, че засилват наказанията срещу руските банки в отмъщение за "военни престъпления" в Украйна.

САЩ санкционира дъщерите на Владимир Путин

САЩ санкционира дъщерите на Владимир Путин

САЩ също така обявиха санкции срещу съпругата и дъщерята на руския външния министър Сергей Лавров

Страните от Групата на седемте (Г-7) ще разширят санкциите срещу физически и юридически лица, които подкрепят политиката на Кремъл, според изявление на висшите дипломати на Г-7, публикувано в четвъртък. 

Г-7 е организация на седемте най-големи т. нар. развити икономики в света, които доминират в световната търговия и международната финансова система. Те са Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ.

Русия се присъедини през 1998 г., създавайки Г-8, но бе изключена през 2014 г. след превземането на Крим. Русия отрича силите й да са извършвали зверства в Буча.