Премиерите на Полша, Словения и Чехия пристигнаха в Киев. Това съобщи във Фейсбук ръководителят на полското правителство Матеуш Моравецки.

"Трябва да спрем трагедията, която се случва на Изток възможно най-скоро", написа Матеуш Моравецки във Фейсбук. "Ето защо, заедно с полския вицепремиер Ярослав Качински и премиерите Петр Фиала и Янез Янса, ние сме в Киев".

"Тази война е заради жесток тиранин, който напада беззащитни цивилни, бомбардира градове и болници в Украйна! В резултат на това светът е загубил чувството си за сигурност, а невинни хора умират и губят всичките си притежания".

Както беше съобщено по-рано, тримата премиери и лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", който е вицепремиер по сигурността в полското правителство, пътуваха до Киев с влак във вторник сутринта. Тази делегация представлява Европейския съюз.

Членовете на делегацията ще се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски и премиера Денис Шмихал. Според полското правителство визитата е предварително подготвена и пазена в тайна. Тя е договорено с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Информацията за посещението е изпратена до НАТО, ОССЕ и ООН.

Целта на посещението е да потвърди безусловната подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна, както и да представи широк пакет от помощ на украинската държава и общество. Както се очаква, всички подробности ще бъдат известни на пресконференция в Киев.

Европейски лидери тръгнаха с влак към Киев

Европейски лидери тръгнаха с влак към Киев

Това е първото международно посещение в Киев след руското нахлуване