Премиерите на Чешката република, Полша и Словения отпътуваха до Киев с влак във вторник, за да покажат подкрепа за страната от името на ЕС. Така те стават първите чуждестранни лидери, които ще посетят украинската столица след нахлуването на Русия миналия месец, предава Ройтерс.

Киев е подложен на непрекъснати руски атаки: две мощни експлозии разтърсиха столицата преди зазоряване във вторник. Спешните служби съобщиха, че двама души са загинали при удар в жилищна сграда.

Полският премиер Матеуш Моравиецки съобщи във "Фейсбук", че пътуването става на 20-ия ден от "престъпната агресия на Путин срещу Украйна".

"В такива времена на промяна за света наш дълг е да бъдем там, където се кове историята. Защото не става дума за нас, а за бъдещето на нашите деца, които заслужават да живеят в свят, свободен от тирания", каза той.

Главният помощник на Моравиецки, Михал Двочик, каза пред репортери, че делегацията е прекосила границата между Полша и Украйна с влак след 8 часа сутринта централноевропейско време (9:00 часа бългсрко и украинско време).

"Целта на посещението е да потвърдим недвусмислената подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна", каза чешкият премиер Петр Фиала в изявление, разпространено също от полското правителство.

"Целта на това посещение е също така да представим широк пакет от подкрепа за Украйна и украинците.

Словенският премиер Янез Янша също участва в пътуването, за което Фиала каза, че е направено след консултация с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Идеята за пътуването беше договорена на среща на върха на лидерите на ЕС във Версай във Франция миналата седмица, каза Дворчик.

С Моравиецки пътува и полският вицепремиер Ярослав Качински, лидер на управляващата в страната партия "Право и справедливост" (ПиС).

Чехия и Полша, бивши страни от комунистическия блок, а сега членки на ЕС и НАТО, са сред най-силните поддръжници на Украйна в Европа след руската инвазия.

Борел: Русия трябва да бъде изолирана от международната общност

Борел: Русия трябва да бъде изолирана от международната общност

Путин може да разшири военните действия, включително със страна от НАТО

ЕС зае твърда позиция по отношение на руската инвазия в Украйна и едновременно наложи безпрецедентни икономически, финансови и персонални санкции на Русия и руския елит, както и предостави значителна икономическа и военна помощ на Киев, която също няма прецедент.

Руската инвазия обедини страните от Съюза и промени схващанията за европейската сигурност, както и за трансатлантическите връзки и за първи път насочи фокуса на правителствата в ЕС към укрепване на отбранителните им възможности, както и ги убеди, че трябва да се откажат от руските енеергоносители в краткосрочен план.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Смята да предложи и временно ограничаване на цените