Европейският съюз ще възобнови дипломатическото си присъствие в украинската столица Киев, след като временно го премести в полския град Жешов след нахлуването на Русия в Украйна, пише европейската редакция на "Политико".

Мати Маасикас, ръководител на делегацията на ЕС в Украйна, се присъедини към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност в ЕС Жозеп Борел, посетили страната в петък и ще остане в Киев, за да отвори отново мисията на делегацията и да оцени условията за завръщане на служителите, съобщи дипломатическата служба на блока.

Висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че този ход ще засили взаимодействието на блока с украинското правителство и ще помогне за подкрепата на украинските граждани.

Делегацията на ЕС беше евакуирана от Киев в полския град Жешов малко след нахлуването на Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза по време на посещението си в Украйна в петък, че руският Владимир Путин "трябва да се провали и Украйна трябва да спечели".

Говорейки пред Кристиан Аманпур от Си Ен Ен след посещението си в Буча, където властите откриха стотици убити цивилни, с вързани ръце и застреляни от близко разстояние, както и масови гробове на местни жители, Фон дер Лайен каза: "Ужасно е . Почти няма думи, които да обяснят това, което видях. Зверски. Невероятно. шокиращо. Това е бруталното лице на войната на Путин."

Тя заяви, че е обсъждала с украинския премиер Денис Шмигал "къде можем да засилим, било то санкциите, било то финансовата подкрепа, било то подкрепата за бежанците и вътрешно разселените и, разбира се, подкрепата с оръжие. ... Те ще получат повече оръжия."

Роберта Мецола посети Киев и Полша в подкрепа на украинския народ

Роберта Мецола посети Киев и Полша в подкрепа на украинския народ

Тя бе поканена в Киев от председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук

Припомняме, че ЕС в петък одобри петия кръг от санкции срещу Русия, като забрани вноса на въглища от страната и засили санкциите срещу руски банки и олигарси. Но блокът не успя да спре руския петрол и газ - по-голям източник на приходи за Кремъл, коментира "Политико".

Съюзниците от НАТО също заявиха в четвъртък, че искат да изпратят на Украйна по-тежко въоръжение в отговор на очакваната руска офанзива в източната част на Украйна.

При посещението си Фон дер Лайен каза, че ЕС ще направи всичко, за да подкрепи Украйна в предприемането на "необходимите стъпки", за да стане страната член на ЕС, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен посети Киев заедно с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. До Киев вече пътуваха председателят на Европейския парламент Роберта Мецола и премиерите на Полша, Чешката република и Словения.

Кулеба и Шарл Мишел шокирани от "клането" на цивилни край Киев

Кулеба и Шарл Мишел шокирани от "клането" на цивилни край Киев

Убийствата са били извършени умишлено, твърди украинският външен министър