Руските военни сили са започнали битката за Донбас. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение в понеделник.

"Руските сили започнаха битката за Донбас, за която се подготвят от дълго време, и значителна част от руските сили са съсредоточени и фокусирани върху това настъпление", каза Зеленски.

Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия

Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия

Ние нямаме претенции към чужди територии, но няма да се откажем от нашите

Президентът подчерта, че украинските сили ще продължат да се борят срещу руското военно нахлуване в региона.

"Без значение колко руски военнослужещи ще вкарат в този район, ние ще продължим да се бием и да се защитаваме и ще го правим ежедневно. Няма да се откажем от нищо, което е украинско, но не ни трябва и нищо, което не е наше", заяви Зеленски.

Руска военна колона се е насочила към Донбас

Руска военна колона се е насочила към Донбас

Украинските власти издирват в региона хора, работещи за Русия

"Благодарен съм на всички наши воини, на нашите войници, на нашите героични градове и селища в региона, които се съпротивляват и стоят твърдо", добави Зеленски.

Световните агенции съобщават за сражения в Рубижне и Попасна, както и за цивилни жертви. Руски ракетни удари имаше и срещу Харков, а също и на запад - в Лвов.

Киев твърди, че съпротивата в обсадения Мариупол продължава. Според местните власти в подземията на местния завод "Азовстал" се укриват не по-малко от хиляда цивилни.