Си Ен Ен провери видео, споделено в социалните медии в понеделник, показващо голяма колона от руски военни превозни средства близо до Матвеев курган, селище в руската Ростовска област. Превозните средства се виждат обърнати на северозапад, в посока към Донбас.

Високопоставен украински служител в понеделник също заяви, че руската офанзива в Донбас "вече е започнала", предупреждавайки, че Русия продължава да трупа сили в региона.

В изказване по националната телевизия Вадим Денисенко, съветник на министъра на вътрешните работи, каза:

"От моя гледна точка тази голяма офанзива (на Изток) вече е започнала. Трябва да разберем, че няма да видим повторението на 24 февруари, когато започнаха първите въздушни удари и експлозии и казахме: "Войната започна .' Голямата офанзива де-факто вече е в ход."

Украински и западни официални представители заявиха през последните дни, че са наблюдавали преместване на руски войски в Донбас след неуспехите на Москва в опитите да превземе Киев.

"Да, все още няма големи битки, които да се обсъждат толкова много през последните няколко дни. Но като цяло можем да кажем, че офанзивата вече е започнала", каза Денисенко.

Сред жителите на Донбас, които са останали в контролираните от Украйна части от региона, има определени проруски настроения, отбелязва кореспондентът на Би Би Си Джонатан Бийл.

По неговите думи украинската полиция издирва диверсанти - спира хора и проверява телефоните им, опитвайки се да намери снимки на украински отбранителни позиции там.

Началникът на полицията в Славянск и Краматорск каза пред Би Би Си, че почти всеки ден там биват арестувани хора, заподозрени в предаване на информация на руснаците.

В понеделник вечерта беше съобщено, че руските военни са ликвидирали стотици бойци и са използвали хиперзвуково оръжие - авиационния комплекс "Кинжал", за да унищожат командния пункт на украинската армия в Донбас. Това са съобщили от руското министерство на отбраната, цитирани от "Интерфакс".

Още на 6 април украинският вицепремиер и министър на реинтеграцията на окупираните територии Ирина Верешчук се обърна към жителите на Луганска, Донецка и Харковска област и ги призова да се евакуират.

Войната не е за Донбас, а е срещу САЩ - призна Сергей Лавров

Войната не е за Донбас, а е срещу САЩ - призна Сергей Лавров

Целта всъщност е "да се сложи край на безразсъдното господство на САЩ и други западни държави"