Руските военни са ликвидирали стотици бойци и използвали хиперзвуково оръжие - авиационния комплекс "Кинжал", за да унищожат командния пункт на украинската армия в Донбас. Това са съобщили от руското министерство на отбраната съобщи, цитирани от "Интерфакс".

"В следобедните часове на 11 април близо до село Часов Яр, Донецка област, авиационна ракетна система "Кинжал" унищожи заровен, добре защитен команден пункт на групировка украински войски в Донбас", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков в понеделник.

Той каза, че руската армия е свалила украински изтребител Су-27 край село Синелниково, Днепропетровска област.

"Високоточни ракети с въздушно изстрелване в района на Селидово, Донецка област, унищожени: украинска тактическа ракетна установка "Точка-У", две реактивни системи за залпове в подземно убежище", каза Конашенков.

Русия твърди, че е унищожила С-300, предоставени на Украйна от европейска държава

Русия твърди, че е унищожила С-300, предоставени на Украйна от европейска държава

Русия не посочва европейската държава, доставила системите С-300

Също така, според него, са ликвидирани до 40 души персонал на противника и унищожени оръжия и военна техника.

Базовият лагер на терористичната организация "Десен сектор", забранена в Руската федерация, е унищожен близо до Новогродовка, Донецка област, каза Конашенков.

"През деня високоточни наземни ракети в районите на населените места Попасная, Новозвановка и Золоте на Донецка област са унищожени: командния и наблюдателен пункт на батальона, три ротни опорни пункта, две ротни тактически групи на украинската. 24-та механизирана бригада и бригада за териториална отбрана. А също така - две места за струпване на личен състав, въоръжение и военна техника", каза Конашенков.

По думите му в резултат на удари в тези райони са ликвидирани до 300 души от  противника, над 50 бойни бронирани машини и до 25 машини с различно предназначение.

Франция изпрати екип в Украйна да разследва руските военни престъпления

Франция изпрати екип в Украйна да разследва руските военни престъпления

Френските служители са пристигнали в Лвов

Оперативно-тактическата авиация на ВКС на Русия за денонощие е ударила 42 военни обекта на Украйна, твърди Конашенков. "Сред тях: три командни пункта, две радиолокационни станции за осветяване и насочване, склад за гориво, както и 35 крепости и зони за концентрация на украинска военна техника", каза той.