Украинският вицепремиер и министър на реинтеграцията на окупираните територии Ирина Верешчук се обърна към жителите на Луганска, Донецка и Харковска област и ги призова да се евакуират.

Това е съобщила пресслужбата на министерството в разпространено съобщение по украинските медии.

Верешчук обясни, че изтеглянето на окупационните войски от Киевска и Черниговска област не е жест на добра воля преди нов кръг от преговори, както се опитват да го представят руските официални лица. Това беше жест на желязна воля от страна на нашата армия, властите и целия украински народ.

За съжаление, казва тя, всички трябва да сме готови за по-нататъшна ескалация.

"Ето защо ръководителите на военните администрации в Харковска, Луганска и Донецка област призовават цивилното население да напусне границите на областта и правят всичко възможно, за да организират евакуацията", подчерта Верешчук.

По думите на Верешчук това е необходимо да стане сега, защото по-късно хората ще се окажат под обстрел и заплаха от смърт. "Те няма да могат да направят нищо срещу него, а ние няма да можем да им помогнем. Защото ще е почти невъзможно да спрем пожара. Трябва да се евакуираме, докато все още има шанс. Докато все още има такъв шанс", повтаря министърът.

Русия обвинява Украйна за провалената евакуация в Мариупол

Русия обвинява Украйна за провалената евакуация в Мариупол

За съжаление, добре организираните и подготвени хуманитарни операции за спасяване на жители на Мариупол и чужди граждани бяха цинично нарушени