Русия обвини Украйна за провалената евакуация в Мариупол. Това се казва в изявление на руската армия, цитирано от "Интерфакс". 

"За съжаление, добре организираните и подготвени хуманитарни операции за спасяване на жители на Мариупол и чужди граждани бяха цинично нарушени от украинската страна - участъкът от трасето в близост до град Мариупол беше многократно подложен на интензивен огън от части на въоръжените сили на Украйна и националистически батальони, включително с минохвъргачки и едрокалибрено стрелково оръжие".

Това заяви в неделя Михаил Мизинцев, ръководител на Руския център за управление на националната отбрана.

Мизинцев припомни, че френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично поискаха от руския президент Владимир Путин да отворят хуманитарни коридори от Мариупол за евакуация на цивилни, включително чужди граждани.

Русия отваря хуманитарен коридор за евакуация от Мариупол

Русия отваря хуманитарен коридор за евакуация от Мариупол

Настоява операцията да се извърши с помощта на ООН и Червения кръст

"Руската страна създаде всички необходими условия, за да осигури безопасността на хуманитарните коридори за евакуация на цивилни и чужди граждани от Мариупол до Бердянск, след това със сухопътен транспорт до Република Крим или Запорожие до териториите, контролирани от властите в Киев, т.к. както и с морски транспорт в избрани посоки", каза Мизинцев.

Това е поредно обвинение на Москва към Киев за евакуацията на цивилните. 

На 2 април Мизинцев каза, че украинските власти не са изпълнили задълженията си за организиране на хуманитарен коридор за евакуация на населението на Мариупол.

Вчера Мизинцев обвини Международния комитет на Червения кръст в разрушителна работа по време на евакуацията на цивилното население от Мариупол.

По-рано Мизинцев каза, че на 31 март евакуацията на жителите на Мариупол е била нарушена поради обстрел от украински сили.

Мариупол се намира на северния бряг на Азовско море, като това е едно от най-големите търговски морски пристанища в Украйна. В града са живеели преди войната  живели почти 500 хиляди души.

Червеният кръст не се отказва от опитите си да стигне до Мариупол

Червеният кръст не се отказва от опитите си да стигне до Мариупол

Русия обвинява Червения кръст в деструктивни действия

На 21 март Мизинцев каза, че в Мариупол са останали над 130 000 жители.