Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че операцията по евакуация на хора от обсадения Мариупол продължава, часове след като Русия обяви, че тя се е провалила и обвини за това Червения кръст.

"Хуманитарната операция за улесняване на безопасното напускане на Мариупол от цивилни граждани продължава. Ситуацията на място е нестабилна и може бързо да се промени", заяви по електронната поща говорител на МКЧК.

Международният комитет на Червения кръст е имал разрушителна роля при евакуацията на цивилни от Мариупол, заяви Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната, каза, че Международния комитет на Червения кръс е демонстрирал своята неспособност да окаже помощ на нуждаещите се от евакуация.

Той твърди, че на 1 април хуманитарен конвой от 10 автобуса, придружен от представители на МКЧК, е тръгнал от Запорожие за Мариупол със значително закъснение: "По маршрута служителите на МКЧК правеха непреднамерени спирания, като използваха автомобили със символи на МКЧК, за да се отделят от основния конвой, да потеглят в неизвестна посока и след това да се върнат. В резултат на тези дезорганизирани действия конвоят не успява да достигне Мариупол и до края на 1 април достига само до междинен пункт в град Бердянск."

Според Мизинцев втората част на хуманитарния конвой от 15 автобуса е напуснала Запорожие със значително закъснение на 2 април и до вечерта дори не е пристигнала в Бердянск.

Според международната организация конвоят се е върнал обратно на 1 април, тъй като задачата за евакуация на цивилни е станала невъзможна за изпълнение. "Предвид ролята си на неутрален посредник в една много сложна операция, Червеният кръст не може да коментира повече в момента", заявиха от организацията.

Тази вечер се планира евакуация на чужденци от Мариупол по молба на турския президент Реджеп Тайип Ердоган до руския президент Владимир Путин. От страна на руските власти обаче не посочват подробности по операцията. Вчера турски медии съобщиха за предложение на Турция да евакуира граждани от Мариупол по море с кораби.

По данни на украинските власти около 100 000 души се намират все още в най-драматичната точка от войната на Русия в Украйна. Пристанищният град е окупиран от четири седмици и по улиците му се водят боеве. Градът е без електричество, вода и комуникации от седмици наред, а международни организации предупредиха за критична хуманитарна ситуация.

Тази сутрин говорителят на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин потвърди, че от полунощ на 3 април в Мариупол ще бъде въведен "режим на тишина" за евакуация на чуждестранните граждани от града. Хуманитарен коридор ще има към град Бердянск, гарантиран от въоръжените сили на Русия и ДНР.

Басурин обяви, че "чуждестранните граждани могат да бъдат евакуирани от Бердянск по всеки хуманитарен маршрут: със сухопътен транспорт до Република Крим или контролираните от Киев територии, както и с морски транспорт до избрани дестинации".

По данни на Русия в града са останали над 130 000 жители.