Конфликтът в Украйна се премести в източната част на страната, където украинските сили са се укрепили и са добре подготвени, прогнозира Би Би Си.

Анализаторите смятат, че най-добрите части на Украйна са на изток и че те са се окопали в системи от окопи и други укрепени позиции.

Досега украинските войски оказваха силна съпротива на руското настъпление, но може да се окаже, че те са силно превъзхождани от руските сили, които в някои райони напредват.

Войските на Руската федерация се опитват да пробият отбраната на частите на украинските въоръжени сили край град Изюм и да установят контрол над Мариупол. Към Изюм се придвижват и допълнителни части.

Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в оперативна информация към 6:00 ч. на 10 април. Украйна не потвърждава, че центъра на Мариупол не е под контрола на украинските сили, въпреки че още преди седмица Русия обяви това.

Първият етап от руската офанзива в Донбас вече е започнал, а за втория етап се очаква да пристигнат подкрепления, потвърждава Олексий Арестович, съветник на ръководителя на президентската канцелария. Според данните Руската федерация ще се опита да проведе настъплението едновременно от север и от юг.

Командването на руската офанзива в Украйна е сменено

Командването на руската офанзива в Украйна е сменено

Генерал с богат опит в Сирия застава начело

Руските войски се прегрупират и в Николаев. Продължава частичната блокада на Харков, градът е обстрелван с ракети и артилерия, включително минохвъргачки.

На артилерийски и минометен обстрел са подложени повечето от районите на Донецк и Таврия. Руските войски са отблъснати при щурма на село Александровка, но продължават да се обстрелват населените места Нововоронцовка, Марянское, Новогригориевка и Шевченково.

Руски официални лица заявиха, че фокусът на силите им в момента е "пълното освобождаване" на Донбас, като се има предвид най-общо източните украински региони Луганск и Донецк.

Теренът в източната част на страната ще представлява голямо предизвикателство за руснаците по време на атаката.

Според анализатори откритите площи, които са по-малко залесени от северната част на страната, могат да бъдат от полза на украинските войници.

В Украйна призоваха цивилните да напуснат Луганска област

В Украйна призоваха цивилните да напуснат Луганска област

Броят на загиналите на гарата в Краматорск достигна 52

Съветникът на украинския министър на вътрешните работи Вадим Денисенко смята, че не е изключено руснаците да щурмуват Киев за втори път, а не е изключено да атакуват и Одеса като друга вражеска цел.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, не очаква евентуалните разговори между украинския и руския президент Зеленски и Путин да са възможно преди развръзката в Донбас.