Украйна в събота призова цивилните в Луганска област да напуснат региона, а междувременно стана ясно, че загиналите при ракетния удар на гарата в Краматорск са общо 52, предава Ройтерс.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "твърд глобален отговор" на ракетната атака в петък срещу пълната с жени, деца и възрастни хора гара в Краматорск, Донецка област. Кметът на града, изчисли, че по това време там е имало около четири хиляди души.

Руското министерство на отбраната отрече да носи отговорност за атаката, като заяви в изявление, че ракетите, поразили станцията, са били използвани само от украинските военни и че руските въоръжени сили не са атакували Краматорск в петък.

Руската инвазия в Украйна, която продължава повече от шест седмици, принуди повече от четири милиона души да избягат в чужбина, предизвика смъртта на хилди хора, остави една четвърт от населението на страната без дом и превърна много градове в развалини, припомня Ройтерс.

Кремъл заяви в петък, че това, т. нар. "специална операция" за "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна, може да приключи в обозримо бъдеще, като целите й ще бъдат постигнати чрез работа на руските военни и на преговорните екипи. Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че войната може да продължи месеци или дори години.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че Москва се готви за удар, за да се опита да получи пълен контрол над Донецка и Луганска области, частично контролирани от подкрепяни от Москва сепаратисти от 2014 г.

Британското министерство на отбраната предупреди в брифинг, че очаква въздушните атаки да се засилят на юг и на изток, тъй като Русия се стреми да установи сухопътен коридор между Крим - който Москва анексира през 2014 г. - и Донбас, но украинските сили засега осуетяват изпълнението на този план.

Десет хуманитарни коридора за евакуация на хора от обсадените региони са договорени за събота, включително един за хора, евакуиращи се с частен транспорт от опустошения пристанищен град Мариупол, каза вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.

Кметът на Краматорск Александър Гончаренко заяви, че очаква само 50-60 хиляди от 220-хилядното население на града да остане в пределите му.

Областният управител на Донецка област Павло Кириленко каза, че гара Краматорск е била ударена в петък от балистична ракета с малък обсег на действие "Точка-У", съдържаща касетъчни боеприпаси, която е експлодирала във въздуха, разпръсквайки бомби над по-широка площ.

Касетъчните боеприпаси са забранени съгласно конвенция от 2008 г. Русия не е подписвала тази конвенция, но още преди това отрече да използва такова въоръжение в Украйна.

Ройтерс не разполага със собствено потвърждение за подробностите за атаката.

Във Вашингтон висш служител на отбраната каза, че Съединените щати не приемат отричането на Русия за причастност към обстрела и смятат, че руските сили са изстреляли балистичната ракета с малък обсег при атаката на гарата.

Командването на руската офанзива в Украйна е сменено

Командването на руската офанзива в Украйна е сменено

Генерал с богат опит в Сирия застава начело

Европейският съюз и Великобритания се присъединиха към осъждането на инцидента, който стана в същия ден, в който председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев, за да покаже солидарност и да ускори процеса на кандидатстване за членство в ЕС на Украйна.

Атаката в петък засили вълната от международно негодувание от големия брой цивилни жертви след откриването на стотици убити в град Буча близо до Киев, открити след изтеглянето на руските войски от там.

Посещавайки града в петък, където екип от криминалисти започна да ексхумира масов гроб в Буча, Фон дер Лайен каза, че е станала свидетел на "немислимото". По-късно тя връчи на Зеленски въпросник, който е отправна точка за вземане на решение за членство в ЕС.

Блокът също така преодоля някои разделения, за да приеме нови санкции, включително да забрани вноса на въглища, дърва, химикали и други продукти от Русия, наред със замразяването на активи в ЕС, принадлежащи на дъщерите на Путин и на други олигарси.

Зеленски каза във видеообръщение, че Западът трябва да направи повече, включително да наложи ембарго на всички енергоизточници от Русия и да отреже всички руски банки от световната система за разплащане SWIFT.

Германия и Великобритания обединени срещу руската агресия в Украйна

Германия и Великобритания обединени срещу руската агресия в Украйна

Това заяви британският премиер Борис Джонсън по време на пресконференцията си в Лондон с германския канцлер Олаф Шолц