Москва очаква, че "специалната военна операция" в Украйна може да бъде завършена в обозримо бъдеще, каза пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Така той обясни собствените си думи, казани по-рано в интервю за британския телевизионен канал Sky News. Тогава говорителят на Кремъл заявява, че, Руската федерация се надява, че "в близките дни, в обозримо бъдеще, операцията ще постигне целите си или ще завърши с преговори между руската и украинската делегации".

В отговор на уточняващ въпрос в петък дали наистина може да се говори за "дни", Песков казва: "Говорим за обозримо бъдеще".

Говорейки какво прави възможни подобни прогнози, Песков отбелязва: "Операцията продължава, целите се постигат". "Извършва се съществена работа както от страна на военните - по отношение на напредването на операцията, така и от страна на преговарящите, които са в преговорния процес с украинските колеги", заключи той.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция в Украйна" в отговор на призива на лидерите на току-що признатите от Русия самопровъзгласили се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) за помощ. Той тогава заяви, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии, а целта според него е "демилитаризацията и денацификацията" на страната.

В същото интервю пред Sky News Песков стана първият руски официален представител който призна,че Русия е "понесла знаичтелни загуби" без да уточнява цифри.

Той също така заяви в това интервю, че Русия се радва на доверието на по-голямата част от света и подчертава, че Западът трябва да е наясно с факта, че светът е по-голям от САЩ и ЕС.

Говорителят на Путин отрече Русия да е извършила военни престъпления в Украйна, като каза, че "живеем в дни на фалшификати и лъжи". Той настоя, че цялата ситуация в Буча, където на снимките се виждат много убити украински цивилни, е "добре подредена инсинуация и нищо друго".

"Ние отричаме, че руските военни могат да имат нещо общо с тези зверства", каза той пред Sky News.

Русия унищожила над 2000 бронирани машини на Украйна

Русия унищожила над 2000 бронирани машини на Украйна

Но според говорителя на Кремъл, Москва е понесла и значителни загуби