Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза в интервю за британския телевизионен канал SkyNews, че Русия е претърпяла значителни загуби в Украйна. Думите му се цитират и от ТАСС.

Русия предупреди Финландия и Швеция за евентуално членство в НАТО

Русия предупреди Финландия и Швеция за евентуално членство в НАТО

Русия ще трябва да балансира ситуацията със свои собствени мерки. За това предупреди в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

"Претърпяхме значителни военни загуби, това е огромна трагедия за нас", каза говорителят на Кремъл. Песков нарече конфликта в Украйна трагедия и продължи да обвинява военните на Украйна, че поставят цивилните в опасност и ги използват като жив щит.

На 25 март руското министерство на отбраната съобщи, че по време на специална операция в Украйна са загинали 1351 души, а 3825 души са ранени.

На въпрос дали руският президент Владимир Путин се тревожи, че трябва да се яви пред международен съд по обвинения във военни престъпления, Песков отговори отрицателно.

Путин обсъди военните действия в Украйна

Путин обсъди военните действия в Украйна

Русия запазва първоначалните си искания

Той също така заяви, че Русия се радва на доверието на по-голямата част от света и подчертава, че Западът трябва да е наясно с факта, че светът е по-голям от САЩ и ЕС.

Говорителят на Путин отрече Русия да е извършила военни престъпления в Украйна, като каза, че "живеем в дни на фалшификати и лъжи". Той настоя, че цялата ситуация в Буча, където на снимките се виждат много убити украински цивилни, е "добре подредена инсинуация и нищо друго".

"Ние отричаме, че руските военни могат да имат нещо общо с тези зверства", каза той пред Sky News.

За бомбардировките над Мариупол, Песков заяви, че градът в част от Луганската народна република (ЛНР), чиято независимост Русия по-рано призна. Нашето намерение беше да помогнем на тези хора, настоя говорителят на Кремъл. 

Те 8 години страдаха от ударите на украинската армия, заяви той. През тези 8 години никой не говореше за тези зверства. 

Това обаче не оправдава инвазията, контрира водещият, като настоя, че Мариупол е украинска територия. 

Песков обаче отговори, че Мариупол ще бъде освободен от национализма и се надява това да бъде факт "скоро".

Освобождаване ли са ударите по болниците, попита водещият. 

Това са фалшиви новини, отсече Песков. Разполагаме с доказателства. 

Едуард Басурин обяви центъра на Мариупол за превзет, гори корабът на ДНР

Едуард Басурин обяви центъра на Мариупол за превзет, гори корабът на ДНР

Гори корабът на командването на ДНР

Песков отказа да се ангажира с точни данни за загиналите в Украйна. Трябва да бъдем много внимателни. Ние живеем във време на разпространяване на фалшиви новини.

Песков не изключи, че руската спецоперация на територията на Украйна може да бъде завършена в обозримо бъдеще.

"Надяваме се, че в близките дни, в обозримо бъдеще, тази операция или ще постигне целите си, или ще я завършим чрез преговори между руската и украинската делегации", каза той.

Той отбеляза, че вярва, че операцията може да бъде завършена чрез преговори, но това ще зависи от позицията на украинската делегация.

"Интересуваме се от наистина обективно разследване на възможни престъпления. Искаме да разберем какви могат да бъдат форматите на такова разследване", каза той.

Отговаряйки на въпроса дали подобна работа е допустима в Международния наказателен съд, Песков припомни, че Руската федерация не участва в неговата дейност.

Столтенберг: Финландия и Швеция са добре дошли в НАТО, ако искат да се присъединят

Столтенберг: Финландия и Швеция са добре дошли в НАТО, ако искат да се присъединят

Финландия знае, че "Русия е готова да поеме по-големи рискове"

Песков коментира и други теми, сред които присъединяването към НАТО на Финландия и Швеция. Той отново повтори руската позиция, че това е провокация за Москва.