Говорителят на ДНР Едуард Басурин обявява, че частите на народната милиция на практика са прочистили центъра на Мариупол от украински формирования.

"Що се отнася до ситуацията в Мариупол, в централната част на града, можем да кажем, че основните боеве са приключили", каза той

В ефира на телевизионния канал "Россия 24" той заяви, че боевете в централните части на Мариупол вече са приключили. Конфронтацията продължава в пристанището и индустриалната зона на предприятието "Азовстал".

Съобщава се, че и че в пристанището гори кораба на командването на Донбас, като за това се обвиняват украинските части - това се назовава "провокация" в руските медии.

Басурин предупреди, че в града може да се крият чуждестранни наемници, представящи се за мирни граждани. предава ТАСС.

Той припомни намерението на Турция и Франция да извършат евакуация по море от пристанищния град и каза, че това може би се предлага с цел тези наемници да бъдат изведени, "особено, ако сред тях има действащи натовски офицери"

Също така агенциите пишат, че се очакват провокации от страна на украинската страна, като отново ще се разпространят видеоматериали с убити членове на морски екипажи, за да дискредитират руските военни.

Междувременно кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че все още сто хиляди души, намиращи се в града се нуждаят от спешна евакуация, предава Ройтерс.