Турция е предложила кораби за евакуация на украинците от Мариупол, обсаден от руските войски.

В пристанищния град се водят сражения и много хора са успели да излязат от там още преди обсадата, но над 150 000 души все още се намират под обстрел. Евакуациите по суша са постоянно прекъсвани, а хуманитарната криза е от седмици - Мариупол е обсаден от руските войски вече четвърта седмица. С предложения и инициативи за евакуация излязоха и от Франция и от Гърция, но безуспешно.

Зеленски: 100 000 души са обсадени в Мариупол – без храна, вода и лекарства

Зеленски: 100 000 души са обсадени в Мариупол – без храна, вода и лекарства

Хората са под постоянни обстрели

Турският министър на отбраната Хулуси Акар представи инициативата, съобщава агенция Anadolu, цитирана от BBC. "Готовността на Анкара да подкрепи процеса на евакуация беше съобщена на руския военен аташе в Турция", каза министърът.

Тази сутрин украинските власти заявиха, че очакват добри новини за евакуацията на Мариупол още "днес или утре".

И до този момент няма информация за отговор от руска страна. Едновременно с това агенция Новости съобщава за ожесточени боеве на територията именно на Мариупол. Тази сутрин руските издания излязоха със заглавия за "развързани ръце за прочистване на Мариупол".

Москва отрича да депортира принудително украинци в Русия
Обновена

Москва отрича да депортира принудително украинци в Русия

Обвиненията са отправени от кметството на Мариупол

Съобщава се за боеве блок след блок, по улиците действа артилерия, водят ожесточени престрелки. РИА Новости изрично заявява, че "националистите се крият по къщите, а цивилните се използват като разузнавачи и наблюдатели".

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви началото на нападение срещу завод в Мариупол, където се намират бойци на украинските сили за национална сигурност. Вчера той заяви, че е дал на бойците, укрепили се в "Азовстал" в Мариупол, един ден, за да се предадат.

"Доблестните бойци от легендарния полк "Герой на Русия", носещ името на Ахмат-Хаджи Кадиров, започнаха щурм на завода в Мариупол. Момчетата под ръководството на своя скъп брат, командира на полка Замид Чалаев, са решени да изхвърлят цялата тази бандеровска измет от територията на завода", пише Кадиров в канала си в Telegram.

Гранати летяха по проукраински митинг в Енергодар

Гранати летяха по проукраински митинг в Енергодар

Най-ожесточените сражения се водят от Изюм до Харков