Руското посолство в САЩ отрече обвиненията, че руските военни насилствено депортират украински граждани от обсадения пристанищен град Мариупол в Русия, съобщава TeleTrader.

Новината идва, след като кметството на Мариупол обвини Москва, че ескортира жителите на града извън страната от т. нар. филтрационни лагери, където документите и телефоните им се конфискуват преди заминаването им.

От руското посолство заявиха, че загражденията са създадени, за да възпрепятстват потенциалните "диверсионни операции" и да позволят на войските да "инспектират внимателно моторни превозни средства, които се отправят към безопасни региони".

Руски десантен кораб е акостирал край Мариупол?

Руски десантен кораб е акостирал край Мариупол?

"Орск" е на пристанището на окупирания град Бердянск

Вчера Украйна отхвърли ултиматума, поставен от Русия, Мариупол да се предаде. Хуманитарната ситуация от дни там вече е критична и множество международни организации призоваха Русия да даде възможност да жителите да се доставят храна и лекарства.

В последните дни информацията от Мариупол е изключително оскъдна, като се знае че боевете се водят по улиците на града. А руската армия изключително интензифицира въздушния обстрел. Ожесточени боеве се водеха и на територията на завода "Азовстал" - огромен стоманодобивен завод, който се намира между квартал "Левия бряг" на Мариупол, за който вече се съобщава, че е превзет от руската армия, и центъра на града.

Атаката по Драматичния театър в Мариупол шокира света, а няколко дни по-късно местните власти съобщиха и за атака по друго убежище на цивилни жители - по специализираното училище по изкуства.

ЕС осъди "масивното военно престъпление" на Русия в Мариупол

ЕС осъди "масивното военно престъпление" на Русия в Мариупол

Безразборните бомбардировки опустошават града и убиват всички, предупреди Борел

Първият заместник-министър на информацията на Донецката народна република Даниил Безсонов съобщи, че 50% от Мариупол е под контрола на руските сили. Безсонов се хвали и ликвидирането или прогонването на половината от 14 000 украински националисти. По "Първи канал" той повтори тезата, че националистите се опитват да избягат от града, маскирани като цивилни.

Основните сили на националните батальони са разположени в близост до завода "Азовстал" в Мариупол.

От страна на украинските сили бе съобщено, че евакуацията на жителите на Мариупол ще продължи и днес.

Веципремиерът Ирина Верешчук съобщи за три маршрута за евакуация на жителите:

  • Бердянск - Запорожие
  • Община Мангуш - Запорожие
  • Николское - Запорожие.

"Със сигурност няма да оставим никого и ще продължим да се евакуираме ежедневно по същия алгоритъм, докато не изведем всички", обеща Верешчук.

"За никаква капитулация, за слагане на оръжие и дума не може да става", каза Верешчук.